Personal laboral: Resum de les negociacions del grup de treball d’estabilització

Sembla llunyà el 7 d’abril del 2022, quan vam tenir la primera reunió dels tres sindicats de la Mesa General amb la consellera Vilagrà i l’equip de Funció Pública, on es va comprometre a negociar el desenvolupament de la Llei 20/2021. Així, a la Mesa General del 20 d’abril vam constituir un grup de treball que es va reunir per primera vegada cinc dies després. Des d’aleshores hem dut a terme 14 reunions, la darrera ahir mateix, que han servit per arribar a acords unànimes a la Mesa General i al mateix grup de treball.

Han estat uns treballs intensos, presidits per la voluntat de totes les parts d’aconseguir reduir la temporalitat sense perjudicar el personal en abús de temporalitat. En concret, hem arribat a acordar el nombre de places a estabilitzar, incrementant en 12.000 les places a estabilitzar respecte als primers nombres presentats pel Govern, i la valoració dels mèrits en el primer concurs de mèrits massiu de Catalunya.

Al grup de treball hem dedicat molts esforços per concretar les places de cada cos i categoria, per resoldre problemes concrets d’alguns col·lectius específics, per adaptar al procés les convocatòries d’oposicions prèvies, o per reduir els temaris per al futur concurs oposició.

També hem obtingut, després de tants anys sense mobilitat, el compromís d’un concurs de trasllats i provisió per a la totalitat de personal funcionari i laboral fix durant aquest procés d’estabilització. Encara hi continuem, amb bones perspectives per a l’acord, així com en les bases de la convocatòria del concurs oposició d’estabilització, sobretot pel que respecta a la fase de mèrits.

Ara que ja està en marxa el concurs de mèrits, pel personal laboral, ens prenem un descans fins al setembre, on haurem de continuar amb els temes inacabats, així com amb d’altres que encara només hem nomenat. Un d’ells, acordar què passarà amb el personal que eventualment no superés els processos d’estabilització, tant pel que fa a la compensació econòmica, la seva inclusió en bosses de treball en cas que no existeixin i la negociació d’un acord de continuïtat per les persones de més edat. Finalment, també volem començar a parlar de la nova llei d’ocupació pública, per evitar legalment que es torni a incrementar la temporalitat.

Pel que fa als cossos de regulació estatal, com el personal docent i l’estatutari de salut, tenen els seus àmbits de negociació específics. Mentre que el concurs de mèrits del personal docent començarà a la tornada de vacances, pel sanitari no hi ha data prevista encara.

Com a punt negatiu de tot el procés negociador, no hem aconseguit crear una mesa de concertació per acordar el procés al conjunt d’administracions públiques, tot i que els acords a la Generalitat estan servint d’orientació als diferents àmbits negociadors.