Volem 40 centres integrats públics pel curs vinent!

Desplegament a mig gas dels centres integrats per part del Departament d’Educació

Els centres integrats han de ser una eina importantíssima per donar resposta a les necessitats de formació i certificació professional de tota la classe treballadora catalana. Malgrat l’aplicació del Departament d’Educació que suposa haver de tancar línies d’ESO i amb una aposta poc decidida que suposarà que els centres integrats públics no arribin ni al 60% del sistema. Altra vegada la manca d’inversió i d’ambició donarà ales als centres privats i/o concertats que aprofitaran recursos públics per seguir fent créixer el model d’FP privada en detriment de la FP pública. 

CCOO ja vam situar en el marc de la negociació pressupostària 110M€ per a la FP, dels quals 20M€ han de ser per les obres necessàries per adequar 40 centres públics per transformar-los en centres integrats sense necessitat de tancar cap línia d’educació secundària obligatòria. Tot apunta a que just en seran una vintena i es tancaran moltes línies d’ESO. Amb la oportunitat que hi havia per fer les coses bé i sembla que es quedarà tot a mitges.

Els centres integrats han de ser l’espai on qualsevol persona treballadora o aturada es pugui adreçar per orientar el seu futur professional, formar-se i acreditar-se. Un espai necessari que unirà tota la formació professional en un sol sistema i que serà la porta d’entrada a la FP per a totes aquelles persones treballadores que necessitin accedir-hi i actualment es perden en el garbuix de possibilitats i centres que existeixen. Un sol lloc perquè tothom sàpiga si necessita una acreditació de competències, un certificat professional, un cicle formatiu inicial, qui és el camí més eficient per completar el seu objectiu i on pot anar avançant en cada pas de la seva formació professional.

La importància d’aquests centres, que només en el model públic compleixen del tot la seva voluntat de servei no segregador per motius socio-econòmics o territorials, engegarà malauradament de manera poc decidida el proper curs.

Encara estem a temps d’esmenar-ho. Hi ha pressupost i acord entre els actors socials per desplegar 40 centres integrats públics. CCOO demanem al  Departament d’Educació que sigui ambiciós i aprofiti aquesta oportunitat fins a l’últim centre possible i gastant fins al darrer euro pressupostat.