Nota informativa sobre l’increment del contagis  i la variant òmicron en els centres educatius 20/12/21

Segons el Conseller d’Educació,  els contactes estrets ja vacunats a les escoles i instituts no hauran de fer quarantena fins al gener. “No es canviaran els protocols abans de festes”. A causa de la situació epidemiològica actual, l’increment de casos sospitosos de variant òmicron i el creixent impacte assistencial i en la salut pública, i d’acord amb la direcció del CatSalut, la fase II de mitigació s’activarà a partir de dijous 23 de desembre, per garantir la preservació de les activitats essencials del sistema sanitari. Per tant, no afectarà els protocols escolars vigents d’aquest trimestre, que acaba el 22 de desembre.

A partir del trimestre que ve s’actualitzarà el protocol de gestió de casos que defineix els contactes estrets independentment de l’estat vacunal i s’estendrà la necessitat de fer quarantena.

Actualització dels protocols covid a partir del segon trimestre – Departament d’Educació (gencat.cat)

El conseller d’Educació assegura que no s’allargaran ni s’avançen les vacances de Nadal i que els centres no es tancaran perquè “són segurs”.

Segons el departament, només que hi hagi una persona immunitzada (tutor/a, algun alumne/a) del grup, en l’aplicatiu NO consta com a grup confinat si no com a persones confinades, encara que la majoria estiguin a casa.

Pel que fa a la priorització del col·lectiu docent en l’administració de la 3a dosi de la vacuna i segons ens ha informat el departament, des de Salut, s’estan acabant de definir les estratègies a seguir. Tanmateix, a hores d’ara, en termes de vacunació comunitària, ja està previst administrar la 3a dosi de la vacuna a les persones  majors de 40 anys.

Des de CCOO considerem que cal valorar la possibilitat de posar la tercera dosi al personal dels centres educatius, prioritzant el personal més vulnerable. Cal recordar que aquest col·lectiu no ha tingut cap prioritat com a tal.

La ventilació dels espais tancats és una de les mesures més efectives per evitar l’alta concentració del virus en suspensió, per prevenir la propagació de la covid-19 i evitar el contagi.

El Departament s’ha limitat a donar unes orientacions sobre la ventilació als centres educatius. Per a una correcta ventilació, el Departament ha de dotar dels recursos suficients per la seva implementació. Des de l’inici de la pandèmia, CCOO hem insistit que és urgent la instal·lació de sistemes de ventilació mecànica controlada que contribueixin al manteniment dels centres oberts i segurs. El Departament ha rebut fons europeus per invertir en eficiència energètica i salut, ara és el moment per fer-ho sense cap excusa.