L’Intermunicipal de l’Alt Penedès passarà a la Generalitat amb afectacions negatives

Després de mesos de negociació entre el Departament d’Educació i la Mancomunitat de municipis de l’Alt Penedès per al traspàs de l’Intermunicipal, sembla que tot arriba al final. Diem sembla, perquè tal com hem denunciat CCOO, en aquestes qüestions la representació no tenim cap tipus d’intervenció regulada en el Decret Llei, tal com hem insistit des de la presentació del Decret Llei, sense massa èxit.

No podem dir que el Departament s’hagi negat a parlar amb CCOO. El passat 17 de març ens vam reunir per parlar d’aquest cas amb l’aleshores Director General de Centres Públics i actualment Conseller, Josep González-Cambray. Li vam transmetre els nostres neguits per les afectacions laborals a determinades companyes i companys de l’Intermunicipal i no vam veure massa interès per solucionar els problemes plantejats, donat que en un altre traspàs d’un centre municipal, algun altre sindicat no havia vist massa problemes.

Unes setmanes després, l’11 de maig li vam transmetre una comunicació formal en la que li plantejàvem els problemes existents i el 17 de maig vam ser convidades a una reunió amb totes les parts implicades. En aquesta reunió, la Subdirectora General va donar bones notícies en alguns dels problemes existents, però no en tot.

Les CCOO vam manifestar que no acceptem traspassos de titularitat en els que hi hagi afectacions laborals per a treballadores.

Avui dia, el Comitè d’Empresa ens informa que la Mancomunitat els dóna solucions assumibles per a la majoria de problemes que havíem plantejat, com sembla que pot passar amb les auxiliars d’educació especial que el Departament pretenia externalitzar com personal vetllador. Unes solucions que exigim que es donin al Comitè per escrit i que aquest formi part de l’acord de traspàs al qual ha d’arribar la Mancomunitat i el Departament d’Educació, ja que només d’aquesta manera es poden blindar.

Ara bé, no hi ha solucions per tothom. El Departament d’Educació ha decidit externalitzar el personal de neteja quan al Conveni Col·lectiu del Personal Laboral del Departament, que és on s’integraran totes les treballadores, aquesta categoria existeix. No entenem aquest capficament per part del Departament per externalitzar aquestes companyes, posant en risc el seu futur laboral.

Des de les CCOO ens posarem a disposició de totes les treballadores que puguin quedar afectades negativament per tal d’analitzar possibles vies jurídiques.

Així mateix, continuarem exigint al Departament d’Educació la modificació del Decret-Llei 10/2019 per a que la interlocució amb la representació sindical i amb els sindicats representatius no sigui a voluntat dels governants, sinó un dret subjectiu dels treballadors i treballadores a ser representats en tot allò que tingui a veure amb les seves condicions laborals. Perquè la democràcia també s’ha d’exercir en els centres de treball.