El Departament no actua davant l’alarmant increment dels contagis. CCOO volem centres educatius oberts amb seguretat i garanties. Sol·licitem reunió extraordinària de la comissió paritària de salut laboral

Denunciem la inactivitat del Departament davant l’alarmant increment de contagis en els centres educatius aquest final de trimestre. No ha afegit cap tipus de mesura preventiva per tal d’anticipar-se a aquesta onada de contagis que fa dies que s’estava preveient, abandonant la comunitat educativa i el personal més vulnerable. CCOO hem denunciat la manca de prevenció, de recursos i actuacions, davant d’aquesta situació indesitjada i un altre cop el Departament ha tornat a ensopegar amb la mateixa pedra. 

Davant d’aquesta situació alarmant, ens preocupa que el Conseller d’Educació Josep González Cambray hagi permès que tots els contactes estrets de les escoles i instituts no hagin de fer quarantena obligatòria de deu dies encara que estiguin vacunats (fins que no entri en vigor el nou protocol el 10/01/22). Entrant amb total contradicció amb l’anunci del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, sobre els contactes estrets i les quarantenes.

Cal tenir present que, a més a més, els efectes de la vacunació infantil no es notaran fins d’aquí a 2 mesos, segons epidemiologia.

Lamentem que el Departament no hagi tingut en compte cap de les mesures proposades per CCOO des de fa més d’un any, com són, entre d’altres, la disminució de les ràtios i la instal·lació de sistemes de ventilació mecànica als centres, imprescindibles sobretot en aquesta època de l’any en la qual la ventilació natural creuada és pràcticament impossible degut a les baixes temperatures. Des de CCOO considerem que el Departament s’ha relaxat amb una de les mesures més efectives com és la ventilació de les aules. S’ha limitat a recordar unes orientacions sense cap mena de supervisió.

CCOO exigim que s’adoptin mesures de prevenció col·lectiva per portar a terme una ventilació efectiva com és la implementació de sistemes de ventilació mecànica en els centres. Aquesta sempre ha estat la nostra demanda i el departament s’hi ha negat, segons ell, per ser inassumible per una qüestió econòmica i de temps, tot i l’aprovació de la nostra moció sobre la ventilació mecànica en els centres educatius, per ajuntaments i consells comarcals d’arreu de Catalunya. En aquests moments el Departament té l’oportunitat i el temps de portar-ho a terme ja que ha rebut fons europeus per invertir en eficiència energètica i salut i, a més, té per davant les vacances de Nadal. 

CCOO denunciem la manca d’informació i participació dels representants dels treballadors i treballadores per part del Departament de forma reiterada en el marc de la pandèmia i sol·licitem la convocatòria d’una reunió extraordinària de la comissió paritària de salut laboral aquest desembre, per evitar que els centres docents hagin d’iniciar el nou trimestre en les mateixes condicions.

Per finalitzar, la Federació d’Educació de CCOO volem agrair profundament la feina diària de les persones que treballen als centres educatius i posar de manifest que en aquestes circumstàncies tan complicades és gràcies al seu esforç, implicació i valentia i al de la resta de comunitat educativa que els centres han pogut estar oberts. Sense vosaltres no hagués estat possible, sou un pilar fonamental de la societat. Gràcies!