Desaparició de les quarantenes i dels cribratges dels grups: les escoles encara menys segures…

El Departament d’Educació ha fet públic als mitjans de comunicació que durant aquest mes de febrer s’eliminaran els confinaments dels grups i que l’alumnat no vacunat podrà assistir al centre encara que hagi estat contacte amb un positiu. D’aquesta manera només s’haurien de confinar l’alumnat que doni positiu per covid-19 o el que tingui símptomes. A més a més, ha anunciat que es deixaran de fer, des de dilluns mateix, tests d’antígens a l’alumnat dels grups en els quals s’hagi donat algun cas positiu.

Des de CCOO, lamentem que el Departament d’Educació continuï sense consensuar amb la representació legal dels treballadors i treballadores les noves mesures que pretén implementar i que ni tan sols ens n’informi. CCOO hem demanat en reiterades ocasions la convocatòria extraordinària de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos laborals davant la manca de mesures de seguretat en els centres, però el Departament continua menystenint els seus treballadors i treballadores. És molt greu que ens hàgim de tornar a assabentar dels canvis en els protocols pels mitjans de comunicació.

En el mes de gener ja es van “relaxar” els protocols de quarantenes a l’educació primària i infantil i els grups amb diversos casos positius no es van confinar perquè no arribaven a 5 casos en una setmana. També el fet que no fos obligatòria la realització dels tests d’antígens i que es poguessin fer al llarg d’una setmana, ha comportat a la pràctica la convivència d’alumnat probablement contagiat amb d’altre no contagiat a les aules. L’eliminació de les quarantenes és un pas més en aquesta línia.

CCOO considerem inacceptable que aquesta mesura, a més de no anar acompanyada d’altres per reforçar la seguretat en els centres educatius, com podria ser la distribució de mascaretes FFP2 o la instal·lació de sistemes de ventilació mecànica, es complementi amb la desaparició dels cribratges als contactes estrets. Aquesta combinació deixarà el personal dels centres i el mateix alumnat completament desprotegit sense cap possibilitat de prevenir els contagis, més enllà de comprar-se de la seva butxaca les mascaretes FFP2 i confiar en la possibilitat de les famílies i recursos econòmics per fer tests d’antígens.

Entenem la necessitat de garantir la màxima presencialitat de l’alumnat i coincidim amb pediatres i famílies en la importància de preservar la salut integral dels infants, però per aquest motiu precisament és més important que mai comptar amb unes mesures de prevenció que facin possible alhora la presencialitat i la seguretat. 

Volem fer especial menció de la greu situació que ha patit el personal vulnerable durant tota aquesta pandèmia, que s’ha agreujat aquest curs i especialment el darrer mes i denunciar la carrera d’obstacles que han de superar aquestes persones perquè es garanteixi mínimament la seva salut o per obtenir una baixa quan ho necessiten. Ben sovint és molt dubtosa l’aplicació que es fa en aquests casos de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

Des de CCOO, continuem defensant més mesures de seguretat als centres, perquè, tot i que algunes dades apunten a una millora de la situació, la pandèmia malauradament no s’ha acabat i continua afectant moltíssimes persones, criatures, joves o adults, i per algunes d’elles amb conseqüències greus. Demanem:

– La distribució de mascaretes FFP2 per a tot el personal dels centres

– La instal·lació de sistemes de ventilació mecànica per renovar l’aire dels espais, sense passar fred

– El manteniment dels cribratges gratuïts

– La disminució de les ràtios per evitar contagis i per poder atendre millor l’alumnat

– La contractació de més personal per evitar la sobrecàrrega de feina

– L’especial protecció del personal i de l’alumnat vulnerable.

La inversió en salut a les escoles és també garantir el dret a l’educació!

CCOO continuem apostant per la seguretat i la salut de tots i totes!