Demanen més protecció per a periodistes en manifestacions polítiques

Van començar sent anècdotes i casos aïllats, però ja fa almenys tres anys que l’assetjament als mitjans de comunicació és habitual en les manifestacions de caràcter polític. Especialment, encara que no únicament, a Catalunya, on s’han documentat exemples d’atacs a periodistes a marxes de tot tipus de signe. Des d’insults, crits o esbroncades, fins a actituds coactives i, fins i tot, agressions físiques, que van més enllà de la crítica i l’escrutini a què tots els mitjans han d’estar sotmesos en una societat democràtica. La discrepància amb la línia editorial d’un determinat mitjà no pot justificar l’atac als seus treballadors i treballadores.
 
A la manifestació convocada aquest 12 d’octubre pel l’associació Espanya i Catalans, amb el lema “Barcelona, garant de la Hispanitat”, els Mossos d’Esquadra van haver d’escortar un equip de la televisió pública catalana (TV3) després de ser assetjat i agredit per un grup de manifestants, mentre que professionals de la televisió pública local barcelonina (Betevé) també van denunciar crits i amenaces. Comprenem que aquestes accions dutes a terme per una minoria dels assistents no és representativa de tota la marxa, però és exigible als organitzadors que vetllin per la seguretat i erradiquin aquest tipus de conductes.
 
L’Agrupació de Periodistes de CCOO reitera el que va expressar fa uns dies amb motiu dels incidents que es van registrar després de la marxa commemorativa del primer aniversari de l’1 d’Octubre a Catalunya. En aquest sentit, condemna tot tipus de conductes que pretenen coaccionar, assetjar, intimidar i, en definitiva, condicionar la tasca dels periodistes, vulnerant, així, el dret fonamental a la llibertat d’expressió i el dret constitucional de la ciutadania a rebre informació lliure i veraç. Garantir aquests drets és bàsic i essencial en qualsevol sistema democràtic i això només es pot aconseguir en un ambient lliure d’agressions i pressions en què els periodistes puguin exercir la seva tasca sota principis d’ètica, responsabilitat, independència i pluralitat.