En allò públic: recuperar el que ens han arrabassat

En els primers dies de setembre les federacions de l’Àrea Pública de CCOO van presentar una campanya en defensa dels serveis públics i per la recuperació dels drets arrabassats. Una campanya reivindicativa més que oportuna i necessària perquè denuncia com el Govern ha utilitzat els pressupostos en els anys de crisi, un darrere l’altre, per quadrar els comptes a costa dels salaris i de l’ocupació de la funció pública.
 
Aquesta política ha originat un deteriorament important dels serveis públics i, com a conseqüència inevitable, un augment de la desigualtat, a causa de les retallades i/o privatitzacions en educació, sanitat, serveis socials, llei de dependència… que, com sempre, ha perjudicat més els col·lectius més desfavorits, que veuen agreujada notablement la seva situació.
 
Ara el Govern es vanta de la recuperació econòmica i de la sortida de la crisi. El que no diu és que això és cert només en termes macroeconòmics. No podem acceptar una sortida real de la crisi fins que la recuperació arribi a les persones i es recuperin l’ocupació, els drets i els salaris perduts.
 
Per tot això, CCOO ha desplegat la campanya #RecuperarLoArrebatado. Aquesta campanya pretén informar a través d’assemblees, rodes de premsa, cartelleria, etc., per donar cobertura i reforçar el procés de negociació que ens porti a recuperar els drets arrabassats. Amb aquest objectiu hem iniciat un procés de mobilitzacions que aniran en augment si el Govern no recull la recuperació de drets, salaris i ocupació perduts en aquests últims anys.
 
Cal recuperar l’ocupació pública amb àmplies ofertes i reduir les altes taxes de temporalitat perquè s’han perdut més de 300.000 llocs de treball i s’ha elevat la taxa de temporalitat per sobre del 20 per cent. Les empleades i empleats públics han perdut en la crisi més d’un 13% de poder adquisitiu. Aquest és el moment de recuperar-lo, de reparar aquella injustícia, per revitalitzar el consum i ajudar a consolidar el creixement econòmic.
 
Tot i que la negociació i l’acord es presenten complicats, des de CCOO entenem que hi ha marge per seguir millorant els increments salarials amb el reconeixement del deute a les empleades i empleats públics pel poder adquisitiu perdut. Alhora és imprescindible avançar en l’Acord per a la millora de l’ocupació pública. És fonamental la recuperació del paper de la negociació col·lectiva, deixant de banda l’ús continuat del caràcter bàsic de la norma, de manera que cada taula de negociació pugui establir lliurement la jornada laboral i possibiliti l’extensió de la jornada de 35 hores.
 
Però, sobretot, i és el més important, reivindiquem el valor i la consolidació dels serveis públics. Defensar allò públic és defensar la garantia d’uns serveis de qualitat, la igualtat d’oportunitats. Reforçar és millorar la qualitat de vida i la cohesió social. És vertebrar societat creant llaços d’interès compartit entre la ciutadania. És també dinamitzar l’economia i generar ocupació.
 
Aquestes reivindicacions formen part de les prioritats que la nostra Confederació s’ha marcat en la lluita contra la desigualtat. Perquè el creixement econòmic ha d’arribar a les persones i perquè la millora de les polítiques públiques incideixen directament en la millora de la cohesió social i de qualitat de vida, disminuint els nivells de pobresa, precarietat i desigualtat. Els recuperarem!