CCOO insta al Govern que es respectin els espais de diàleg social i convoqui la comissió de seguiment de l’II Acord

Reunió amb el Govern sobre ocupació pública

Comissions Obreres s’ha reunit aquest matí amb el director general de Funció Pública, Javier Rueda, per a traslladar al Govern les prioritats del sindicat respecte a les condicions laborals d’empleades i empleats públics. Per la seva part el Govern s’ha compromès a convocar al més aviat possible les comissions d’ocupació i de seguiment de l’II Acord sobre ocupació pública per a tractar les qüestions plantejades.



CCOO ha incidit que en l’II Acord per a la millora de l’ocupació pública i les condicions de treball es recull nítidament que el mateix és el començament de la recuperació dels drets arrabassats a les empleades i empleats públics, per la qual cosa la intenció, a més de complir amb el recollit en l’acord, és seguir en la senda de la recuperació, especialment en matèria salarial i concretament per a pal·liar les deficiències i discriminacions que es vénen produint en les Administracions i Sector Públic.



Salaris



CCOO considera que s’haurien d’aprofitar els PGE 2019 per a ampliar o complementar les partides pressupostàries destinades a fons addicionals en dos sentits: d’una banda, per a poder complir els acords o convenis col·lectius pactats o en negociació. I, d’altra banda, per a reduir la bretxa salarial en les Administracions i sector públic, mancant normativa general que ho contempli, que el sindicat veu necessari desenvolupar.



Així mateix consideren que és necessari tractar els problemes que estan sorgint respecte al repartiment de fons addicionals —en alguns casos fins i tot es pot parlar d’incompliment de repartiment d’aquests fons—, especialment en l’Administració Local i en el sector públic empresarial.



CCOO també ha traslladat la necessitat de recollir en l’II Acord la rebaixa que el Govern ha realitzat de la previsió de creixement del PIB per a l’any 2019 (del 2,5% al 2,2%), modificació que no ha de condicionar l’increment retributiu variable establert per a l’any 2020 en l’II Acord.



Ocupació



Respecte a l’ocupació, està pendent de negociació la taxa de reposició per a 2019, si bé l’objectiu de CCOO sempre ha estat l’eliminació de la taxa de reposició, per la qual cosa ho torna a proposar. El sindicat afirma que “només així es podrà recuperar l’ocupació pública perduda i crear llocs de treball per a l’adaptació dels nous serveis que la ciutadania demanda o atendre nous espais conforme a l’Administració del segle XXI”.



Quant als processos d’estabilització, CCOO afirma que és urgent convocar la comissió d’ocupació i estabilització per a tractar els problemes d’interpretació que hi ha en els diferents àmbits, quant a tipus i nombre de places que han de treure en aquests processos, o interpretació de “necessitats estructurals”, entre altres qüestions. El Govern per la seva part s’ha compromès a convocar al més aviat possible tant aquesta comissió com la de seguiment de l’II Acord.



Jornada de 35 hores



Així mateix CCOO proposa la desvinculació de la negociació sobre jornada laboral del compliment dels objectius en matèria d’estabilitat pressupostària, deute públic i regla de despesa. El sindicat recorda que el Grup Parlamentari Socialista va recollir està mesurada en les seves esmenes als PGE 2018.



Recuperació 100% Incapacitat Temporal



El sindicat incideix que es va acordar la recuperació del 100% de les retribucions en situacions de baixa per malaltia. “Tenim constància que està havent-hi problemes per a la seva recuperació al 100% en alguns àmbits per voler-los vincular, bé a compliment d’objectius de dèficit, bé a tancar acords per al control d’absentisme, fet que entenem és una incorrecta interpretació de l’Acord, així com que s’han d’incloure totes les retribucions que es venien percebent en cas de IT“.



CCOO ha plantejat altres temes, com la convocatòria de les comissions de Formació, Digitalització i Mutualisme, l’estudi de l’extensió de la jubilació parcial recollit en l’Acord, la reversió dels serveis públics o la creació d’una taula de diàleg social del sector públic empresarial. El sindicat demanda al Govern que s’impulsin les taules de negociació acordades per a tractar totes aquestes qüestions i continuar així amb la recuperació i millora dels drets arrabassats a més de tres milions de treballadores i treballadors públics.