Comunicat de la Secció Sindical de CCOO de Barcelona Activa sobre contractacions temporals del “personal de programes”

Les delegades i els delegats de CCOO coneixem el que significa la temporalitat. Nosaltres l’hem viscuda a la nostra pròpia pell: hem estat i, en alguns casos, ara estem treballant amb contracte temporal. Si ho recordeu, moltes i molts de vosaltres que ara sou fixes també vau ser temporals.

Per tant, podeu estar segures i segurs que els delegats de CCOO sabem molt bé el que significa aquesta situació, els neguits i les dificultats que comporta per planificar la vida quan tens un contracte temporal i un treball inestable. Massa sovint depèn de la durada del contracte, de si el programa acabarà al març, el maig, l’agost o el desembre.
  

 A CCOO no som partidaris de la contractació temporal, igual que som contraris a molts altres abusos, desigualtats i injustícies laborals i socials que totes i tots vivim de prop.

A CCOO ens preocupen molt les reformes laborals, que permeten i, fins i tot promouen, un abús de la contractació temporal, i sembla que una propera reforma laboral ho pot facilitar encara més. Barcelona Activa també està abusant del “contracte d’obra o servei”. Hi ha massa temporalitat en la relació laboral. I des de fa molt de temps que a la secció de CCOO estem treballant per reduir-la i per aconseguir una major estabilitat laboral.

Avui la tercera part de persones que treballen a l’empresa estan gestionant projectes (majoritàriament d’ocupació), contractades i contractats de forma temporal. Usualment parlem de “personal de programes” quan ens referim a elles i a ells. Heu de saber que, per CCOO, són treballadores i treballadors de la plantilla de Barcelona Activa igual com ho són els fixes, i les persones que fan interinatges. Treballem per tothom, i no fem discriminació pel fet que el seu sou vingui de l’Ajuntament, del SOC, del Ministerio de Trabajo o del Fons social europeu. Totes i tots treballem a Barcelona Activa, i oferim Serveis a la ciutadania per igual.

Prop de 100 persones us heu anat incorporant a Barcelona Activa per gestionar tècnicament i administrativament els projectes ocupacionals subvencionats. Us volem fer un relat de com ha anat evolucionant aquesta situació fins al moment actual, per tal que conegueu de primera mà la postura de CCOO, la nostra participació, implicació i els resultats que fins avui hem aconseguit.

Fins al desembre del 2012, aquesta empresa havia contractat de forma temporal a totes les persones que executaven els programes subvencionats. Sortia una convocatòria, Barcelona Activa feia una sol·licitud, hi havia un atorgament, i RH convocava un procés de selecció per cobrir les places necessàries. Es feien contractes temporals fins que acabava el programa, i al carrer. A esperar que sortís una altra convocatòria, a presentar-se al procés de selecció i a veure qui tenia la sort d’entrar… i qui es quedava a fora.

Durant el 2012,  des de CCOO vam estar pressionant de valent contra la temporalitat a Barcelona Activa. Vam fer un treball d’acció sindical únicament i exclusivament des de CCOO, amb moltes concentracions protestes al pati de la Central, al saló Biz, , als consells de districte, a la Comissió d’Economia, al plenari de l’Ajuntament reclamant i fent reunions amb el gerent, amb mobilitzacions a molts centres de treball (les marees negres), els llaços verds, als mitjans de comunicació, amb recollida de signatures… Juntament amb totes i tots els que vau implicar-vos en aquestes reclamacions, vam forçar l’estructuració de 50 persones, la conversió de 36 fixos-discontinus a fixos, i també vam aconseguir que bona part del personal que treballava en programes del SOC seguís fent-ho el 2013.

Al gener del 2013, CCOO va reclamar un diàleg amb la direcció per buscar l’estabilitat del personal que va entrar a treballar en aquests programes subvencionats, sempre reclamant i forçant una negociació per mantenir el personal treballant, sense la necessitat de fer un nou procés de selecció. Va caldre buscar una fissura a la normativa laboral per poder fer això, i la vam trobar, amb un informe jurídic de CCOO que avalava que es podia mantenir la contractació, emparant-nos el l’article 15.5 de l’Estatut dels treballadors. Gràcies a aquesta gestió nostra, la direcció va acceptar que les 42 persones afectades seguissin treballant l’any següent. El primer Acord de continuïtat 2013-14 ho va fer possible, va suposar un nou any de contracte per moltes i molts de vosaltres… i sense haver de fer cap procés de selecció.

Al gener del 2014, CCOO va demanar una nova negociació per trobar consens amb direcció en el mateix sentit: buscar més estabilitat laboral. Abans d’estiu vam començar a parlar, però, al setembre la negociació es va trencar: la direcció ens va dir que no renovaria ningú, i que faria nous processos de selecció. CCOO vam discutir-ho, vam reclamar de nou més estabilitat. I finalment, al desembre es va signar un nou Acord de continuïtat 2014-15, pròrroga de l’anterior, i que afegia més persones per seguir treballant en aquests programes sense haver de fer procés de selecció.

Al desembre del 2015, des de CCOO vam estar debatent internament com signar un nou Acord que mantingués de nou la relació laboral sense processos de selecció, i a la vegada començar a negociar una real estructuració prorrogant aquest tipus d’acord, amb la intenció d’afegir sempre la major estabilitat a totes les persones que s’han anat incorporant a aquests projectes. Perquè, com sabeu, nosaltres treballem per tothom.

Va ser exclusivament la representació de CCOO qui va fer la proposta de redacció d’aquest darrer Acord i Acta de continuïtat 2015-2016. Mantenint el nostre objectiu inicial, vam introduir un article on s’acordava començar una negociació de nou mesos entre la direcció i la representació dels treballadors, per estudiar la possibilitat d’estructuració dels llocs de treball afectats.

Des del gener d’aquest any, CCOO ha estat reclamant reiteradament que s’iniciés aquesta negociació, sense resposta per part de la direcció. Però el passat mes de juny, a la primera reunió que vam tenir amb la nova gerent, es va acordar que s’iniciaria aquest diàleg de forma immediata. A hores d’ara ja portem 2 reunions, on participem la direcció executiva de l’empresa, RH i la representació dels treballadors.

Al maig, CCOO ja havia presentat a RH un document de treball (que us vam enviar divendres passat) amb l’explícita intenció d’acordar l’estructuració dels llocs de treball, i la propera conversió dels contractes temporals a indefinits. Un document que vol expressar realment un compromís en el qual tant la direcció com la representació de les treballadores i treballadors assumeixen l’objectiu de la negociació.

La Comissió Negociadora ja ha consensuat que hem de canviar el discurs, i passar de la concepció actual de “programes” a una nova, de “serveis”. La diferència bàsica és que els serveis són estructurals i permanents.

Un altre punt treballat a la comissió és el calendari de la pròpia negociació. Hem començat tard (tot i la reclamació de CCOO d’iniciar converses al gener), i per tant és previsible que també acabem més tard del previst. Al setembre tenim previst fer una tercera reunió, després que tinguem un informe jurídic que el director executiu d’Ocupació ha de demanar, segons l’encàrrec de la comissió.

Ara estem negociant una nova etapa en aquest camí cap al treball permanent. Tenim l’esperança que aquesta comissió suposi una millora respecte a les condicions actuals, i us garantim que des de CCOO lluitarem de valent en aquest sentit.

A CCOO volem contractació indefinida, i no temporal.

A CCOO estem a favor de trobar resultats amb diàleg i negociació.

A CCOO treballem per a tothom.

Al setembre acaba el termini de negociació establert a l’Acord i a l’Acta de continuïtat 2015-16. Ho tenim molt present, i us informarem de l’estat de la negociació per decidir, si cal, el nou full de ruta.



Demanem el vostre suport; comptem amb vosaltres!