Digitalització i món laboral

Article de Daniel Cruz, responsable d’Anàlisi i transformació digital de CCOO de Catalunya, publicat a Catalunya plural el 13 de gener de 2022

Al món laboral, podem diferenciar dos àmbits d’aplicació directa dels algoritmes: la contractació de personal, és a dir, abans fins i tot d’incorporar-se a la plantilla de treballadors, ja hi ha una màquina que decideix el futur de les persones i, per l’altre, l’ús d’aquestes en l’organització dels temps efectius de feina.

Hi ha coses que, una vegada han entrat a la nostra vida, ho fan per quedar-se per sempre. Les persones tenim una capacitat d’adaptació tan gran que considerem que algunes de les revolucions tecnològiques més grans de la història, com l’electricitat, el telèfon, internet o el cotxe, sempre ens han facilitat la vida quan, en el millor dels casos, totes aquestes innovacions les van veure implementar per primer cop la generació dels nostres avis. La societat del segle XXI està immersa en una nova onada d’innovació, i no és menor a les abans esmentades: la digitalització i l’ús dels algoritmes. La seva importància rau, com en els casos anteriors, en què afecta de forma transversal a tots els aspectes de la nostra vida, des de la forma que comprem béns de primera necessitat, com ens relacionem, noves pràctiques i modalitats de treball o la regulació dels horaris laborals.

Feu clic per llegir l’article de Daniel Cruz a Catalunya Plural