CCOO de Catalunya coorganitza amb el Club de Roma un cicle de conferències sobre les Transicions

La primera sessió tindrà lloc el proper dilluns, 25 d’abril

A partir de la reflexió del sindicat sobre els nous paradigmes econòmics i socials sota el títol “Transicions… Quan parlem de transicions, ens referim a un present de canvi” s’ha organitzat un cicle de quatre sessions que es celebraran en el CaixaForum Macaya de Barcelona. 

Les diferents sessions es dedicaran a l’economia circular (25 d’abril), la digitalització (9 de maig), la transició energètica (30 de maig) i el consens social per la transició justa (13 de juny).

La sessió del proper dilluns 25 d’abril, dedicada a l’economia circular obrirà amb una conferència pública de Laura Talens Peiro, que és doctora en Ciència i Tecnologia Ambiental,  investigadora i responsable de la línia d’investigació “Gestió de recursos per a una economia circular” del grup @Sostenipra a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (@ICTA-UAB). Els seus estudis s’han centrat en l’anàlisi del cicle de vida de materials i tecnologies, l’eficiència de la indústria, i el desenvolupament de dades i metodologies per avaluar l’impacte ambiental de productes tecnològics. A continuació els quadres sindicals aprofundiran en propostes per a un sindicalisme en la transició ecològica.

La jornada té lloc poques setmanes després de l’aprovació al Congrés de la Llei de Residus i sol contaminats per una economia circular que hauria de servir per donar un impuls a les pràctiques d’economia circular. A més, aquesta legislatura s’hauria d’aprovar al Parlament la llei de prevenció i gestió dels residus i ús eficient dels recursos de Catalunya, compromís pendent del Pacte Nacional per a la Indústria 2017- 2020 i que el nostre sindicat segueix  reclamant. 

Per a CCOO cal canviar la manera de produir béns i recursos de manera que des de l’inici –  ecodisseny – es prenguin mesures per garantir el reciclatge i la reutilització dels materials, reduint els residus i procurant adaptar-nos al límits del planeta també pel que fa a la disponibilitat de materials i recursos.  Així, l’economia circular té un paper rellevant per afrontar la limitació de materials crítics per a la transició energètica i digital en qu+e estem immersos. També cal plantejar-se l’ús de nous materials i productes d’origen orgànic -i per tant renovables i compostables- en lloc dels d’origen mineral i sintètics. L’economia circular no és un subsector industrial que aprofita residus, si no que ha de suposar un canvi en la manera de fer de tot el sector productiu i de comercialització. 

L’economia circular és, doncs, una de les oportunitats en la transició de model productiu que implica canvis que han de millorar la qualitat del treball i generació d’ocupació sense deixar ningú enrere.  

Document de CCOO elaborat en el marc del cicle de conferències  https://www.ccoo.cat/wp-content/uploads/2022/04/transicions-quan-parlem-de-transicions-ens-referim-a-un-present-de-canvi.pdf