Francesc Escribano presenta “El mestre que va prometre el mar” a CCOO Cornellà de Llobregat

Primera presentació del Club de Lectura COCOS de l’any 2024

Demà, dia 25, a les 18 hores, el Club de Lectura COCOS inicia la seva activitat per a l’exercici 2024 amb la presentació del llibre “El mestre que va prometre el mar”, a la sala d’actes de la seu comarcal de CCOO de Cornellà de Llobregat. 

Aquesta obra (que en realitat porta com a títol: “Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, El mestre que va prometre el mar”) consisteix en un veritable treball d’investigació de Francesc Escribano (relator de la biografia del protagonista), Queralt Solé (situa el context històric i coordina tota l’obra), Sergi Bernal (responsable de la documentació gràfica) i Francisco Ferrándiz (aporta l’experiència en el camp arqueològic). 

Aquestes setmanes molts cinemes projecten una película basada en el llibre, amb un important reconeixement per part de públic i crítica. Ha rebut diversos premis, i també ha estat nominada as premis Goya i Feroz (pendents d’atorgament).

La presentació del llibre a CCOO comptarà amb la conducció de Gonçal Évole i hi participarà un dels autors de l’obra, Francesc Escribano, periodista, escriptor i professor de comunicació amb un fort vincle amb el Baix Llobregat. Ha rebut diferents premis com l’Ondas per la seva carrera professional, va ser director de TV3 i, en l’actualitat, ho és de la productora de continguts audiovisuals Minoria Absoluta.

L’obra està centrada en la figura d’Antoni Benaiges, mestre nascut a Mont-roig del Camp (Tarragona), que va exercir a una petita escola rural d’un poblet de Burgos. Allà aplicava una innovadora tècnica pedagògica basada en la participació dels alumnes. Durant prop de 80 anys, estudiants i professors/es que l’havien conegut, així com la seva família, van mantenir viu el seu record. A partir de l’aparició de les seves restes a una exhumació, els quatre coautors del llibre han desenvolupat una profunda i apassionada investigació, que ha permès reconstruir la història de Benaiges, qui va ser humiliat i assassinat per forces traidores al govern republicà. El malaurat cas d’aquest professor és un dels molts exemples del patiment generalitzat de professors i professores a mans del feixisme, tan sols pel fet de ser docents durant la República espanyola. 

L’activitat, d’accés lliure, forma part de la tasca que desenvolupa l’Aula de Formació Joan N. García-Nieto sobre el reforç dels valors de la cultura del treball i de la memòria democràtica. En aquesta ocasió hi col·laboren la Fundació Cipriano García de CCOO de Catalunya, la productora Minoria Absoluta i la llibreria Pati Blau de Cornellà.