CCOO alerta sobre l’incompliment de la normativa laboral a l’Hospital Benito Menni i exigeix a CatSalut més inversions destinades a salut mental

La secció sindical ha traslladat la seva preocupació a regidors de l’ajuntament de Sant Boi de Llobregat

La Secció Sindical de CCOO de l’Hospital Benito Menni CASM de Sant Boi de Llobregat ha mantingut una reunió amb el Sr. José Àngel Carcelén Luján, primer Tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Model de Ciutat i de l’Àrea de Ciutat Segura, i la Sra. Salut González Martín, cinquena Tinenta d’Alcaldia de l’Àrea d’Aliances i Govern Intern, tots dos del govern local de la ciutat.

CCOO, primera força sindical a aquest centre, hi va manifestar la seva preocupació per diversos assumptes que afecten a l’Hospital i que actualment es troben encallats. És necessari impulsar-los a causa de la gran repercussió que tenen, en afectar a professionals, persones usuàries, familiars i veïns i veïnes de Sant Boi.

Els gestors del Benito Menni CASM no han atès la sol·licitud del sindical per realitzar un Pla de Desplaçament d’Empresa i, per tant, l’hospital incompleix la normativa sobre mobilitat. Únicament s’ha creat una Comissió Paritària de Mobilitat, valorada positivament per CCOO, però actualment és inoperant. Aquesta manca de col·laboració per part de l’empresa repercuteix negativament tant en els i les professionals com en els i les visitants de les persones ingressades, ja que tots ells es beneficiarien de la millora de la seguretat i la sostenibilitat en l’accés a les instal·lacions.

La Sra. González i el Sr. Carcelén que l’empresa han estat informats sobre l’inici d’obres al complex hospitalari, en les quals previsiblement es tancarà l’aparcament interior a l’aire lliure i es construirà una altre soterrat. És del tot previsible que la situació actual de manca de places d’aparcament s’agreugi. CCOO considera que aquesta és unan oportunitat per tal que la empresa i la representació sindical treballin plegades amb l’Ajuntament per aconseguir implementar millores i una gestió avançada que, de ben segur, beneficiaran tothom.

D’altra banda, s’ha plantejat als regidors el problema que suposarà el tancament de places MILLES (Mitja i Llarga Estada) previst pel CatSalut a tota Catalunya. Aquest sistema és insuficient a hores d’ara per cobrir les necessitats assistencials tant en règim residencial com en pisos tutelats dels pacients amb malaltia mental, ja que pateix una elevada saturació. El problema s’aprofundirà, encara més, amb el tancament d’aquestes unitats.

Segons l’Organització Mundial de la Salud, una de cada quatre persones arreu del món ha tingut, té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, y els trastorns mentals seran la primera causa de discapacitat a nivell mundial l’any 2030. Per tant, l’escenari de la salut mental es presenta desolador si no es posen en marxa les solucions y les mesures que calguin per fer front a les necessitats presents i futures.

CCOO reclama a CatSalut la inversió necessària per mantenir i millorar la dotació econòmica adient per donar resposta a les necessitats habitacionals i assistencials, tant de pacients que han de romandre ingressats (places residencials) com dels que són donats d’alta però necessiten un seguiment professional (pisos tutelats).

En relació al Pla d’Igualtat que s’està realitzant a l’Hospital, el sindicat ha deixat palès als regidors la manca de col·laboració de l’empresa per elaborar aquest document, que suposa una eina de gran importància per lluitar contra les desigualtats de gènere. En aquest sentit, i tot i la obligatorietat per les empreses de disposar d’un Pla d’Igualtat, només amb denúncies davant la Inspecció de Treball interposades per CCOO ha estat possible assolir alguns avenços. La situació actual és que la empresa no té un Pla d’Igualtat que pugui ser degudament enregistrat i, per tant, les conseqüències són, per exemple, que algunes professionals han de reduir la seva jornada de treball (amb rebaixa de part del seu salari) a causa que la empresa no facilita adaptacions de jornada. Les conseqüències per a algunes dones que treballen en aquest hospital són molt negatives.

En relació a la Prevenció de Riscos Laborals, CCOO denuncia que a l’Hospital Benito Menni hi ha una alta incidència de professionals en situació d’Incapacitat Temporal. Els i les professionals pateixen molt sovint agressions físiques i verbals i, tot i el gran número d’incidències enregistrades, l’empresa no adopta mesures preventives per evitar aquestes situacions.

Existeix un full d’incidències en el qual s’enregistren agressions als professionals dia rere dia, la majoria de les quals són agressions físiques i verbals que no requereixen assistència i no es computen com a accidents. Tot i la gran quantitat d’incidències que es produeixen, l’empresa no pren mesures preventives per fer front a aquesta situació de risc per als i les professionals.

D’altra banda, hi ha una taxa molt elevada d’incapacitats per lesions múscul-esquelètiques al Benito Menni. L’empresa no  ha realitzat les inversions necessàries per prevenir en la mesura del possible el desgast físic dels professionals i, també en aquest cas, les millores implementades han estat conseqüència de denúncies davant la Inspecció de Treball, interposades per CCOO.

L’empresa y el servei de prevenció haurien de fer una valoració acurada de la causa dels processos d’Incapacitat Temporal de llarga durada per patologies psicològiques com a conseqüència del treball, les quals sovint tenen el seu origen en factors organitzacionals com a part dels factors de risc psicosocial. Aquests factors tenen una relació directa amb la capacitat de les empreses per gestionar tot allò relacionat amb l’organització del treball, i que inclouen aspectes com la participació dels professionals en diferents aspectes del seu treball, la promoció professional, l’autonomia, el reconeixement, contingut i ritme de treball, entre altres. Així, l’empresa presenta desigualtats en el tracte envers els i les professionals, manca de motivació laboral o insatisfacció laboral. La darrera decisió unilateral presa per l’empresa ha estat restringir canvis al personal corretorns de cap de setmana, posant impediments al seu dret de conciliació laboral i familiar i precaritzant encara més les seves condicions laborals.

L’estil de direcció piramidal i rígid de l’empresa dificulta molt la possibilitat d’arribar a acords. La conseqüència és que CCOO realitza propostes de millora que no tenen resposta i ha de requerir la constant intervenció d’Inspecció de Treball per incompliments del conveni i de la normativa en Prevenció de Riscos Laborals.

Per tot allò, CCOO ha exposat als regidors que molts professionals de l’Hospital Benito Menni es troben sorpresos davant fets com la distinció atorgada recentment al nostre hospital (Segell a l’Excel·lència Europea EFQM +), ja que existeixen moltes mancances i problemes molt importants que afecten directament a la salut física i mental dels professionals, així com a la qualitat assistencial que estem en condicions d’oferir als nostres pacients.

CCOO manté una actitud oberta i proactiva en relació a l’empresa amb la finalitat de millorar les condicions laborals de treballadors/ores i l’assistència a les persones usuàries i les seves famílies, També vol reconèixer a la Sra. González i al Sr. Carcelén la seva disposició per escoltar les inquietuds i reivindicacions dels representants legals de la plantilla.