CCOO demana adequar les plantilles de salut davant la 7a onada de COVID-19 per evitar la suspensió de drets professionals

Aquest final de juny estem veient un increment molt notable de casos de persones positives de COVID-19, i, tot i que de moment el sistema sanitari no està compromès com en anteriors onades, el fet que aquesta afecti un gran nombre de persones farà que, inevitablement, els ingressos hospitalaris i d’UCI s’incrementin en proporció.

En l’actualitat molts serveis d’urgències del nostre país ja estan patint col·lapses i els pacients hores de retard per poder ser atesos. El mateix col·lapse el viuen els centres d’atenció primària.

Aquesta 7a onada, que molts han catalogat com a “silenciosa”, perquè malgrat el seu gran impacte sanitari sembla no haver tingut correspondència en l’àmbit mediàtic, ha vingut per un increment del turisme, per la supressió pràcticament absoluta de l’ús obligatori de mascaretes a espais tancats, per la manca de seguiment de contactes estrets… i fer-li front recau altre cop sobre els mateixos, el personal de la sanitat.

Segons es va afirmar en roda de premsa del mateix Departament de Salut, el pic més elevat està per venir, ja que des del Departament consideren que aquest seria a partir de la segona quinzena de juliol, coincidint amb el moment en què molts professionals estaran gaudint del dret tan merescut com són les vacances.

Des de CCOO demanem que es faci una previsió i provisió de les plantilles, tot adequant-les i anticipant-nos a aquest fet, perquè no passi com en anteriors onades en les quals part dels professionals van veure com se’ls alteraven els dies de descans, de vacances, de permisos. Perquè l’esgotament a què estan sotmesos els sanitaris ja supera tots els límits, fins al punt que alguns han abandonat ja la seva professió. Cal que el Departament de Salut garanteixi tant els drets laborals de milers de professionals com els de la ciutadania del nostre país, que ha de poder rebre una òptima atenció sanitària també a l’estiu, i quan es produeixin rebrots, que d’altra banda eren previsibles.