
L’Eurobaròmetre social de CCOO de Catalunya

L’EUROBARÒMETRE SOCIAL DE CCOO DE CATALUNYA, és un eina per comparar les dades estadístiques relatives al desenvolupament econòmic, social i laboral de la Unió Europea i Catalunya. La seva finalitat és la d’aportar dades contrastades per tal d’avaluar l’estat de la convergència social a la Unió Europea.
L’EUROSTAT, l’Oficina Estadística de les Comunitats Europees, constitueix la font bàsica per a l’elaboració de l’Eurobaròmetre Social de CCOO de Catalunya. Quan aquest no ofereix dades d’àmbit regional hem fet servir les proporcionades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) i de l’Instituto Nacional de Estadística (INE).
Cadascun dels indicadors –que s’agrupen per temes- presenta un acceleròmetre on l’agulla assenyala la dada més recent de Catalunya. Els camps en verd mostren la situació positiva a partir de la mitjana europea i en vermell les dades negatives en comparació amb la mitjana de la Unió. En cada acceleròmetre hi ha un enllaç per accedir a les taules de l’indicador que representen i a un gràfic amb les corbes corresponents a cada país per poder comparar la nostra situació tant en relació amb la mitjana com amb els diversos estats de la Unió que desitgeu.
Les dades de Catalunya
- L’any 2020 l’economia catalana presenta un molt important decreixement del -11,7%, a causa dels efectes econòmics de la pandèmia de COVID-19. Aquesta reducció del PIB de Catalunya dobla la que pateix la mitjana de la UE (-5,7). La recuperació que es produeix el 2021 (5,8) és lleugerament superior a la de la mitjana de la Unió.
- La capacitat mitjana de compra per habitant a Catalunya està per sobre de la mitjana de la Unió Europea i se situa en la part mitjana de la taula.
- La taxa d’atur és la pitjor després de la grega i de l’espanyola. Destaca negativament la taxa d’atur dels joves que quadruplica la taxa mitjana europea, i és la quarta més alta després de les d’Espanya, Grècia i Itàlia.
- La taxa de temporalitat de Catalunya és la tercera més alta de la UE, després d’Espanya i dels Països Baixos.
- El percentatge de treball a temps parcial involuntari (no desitjat) a Catalunya és molt superior a la mitjan europea i se situa en setè lloc després de Romania, Itàlia, Xipre, Espanya, Grècia i Bulgària.
Dades actualitzades el desembre de 2022