Engeguem una campanya de pressió a empreses i administracions públiques per prevenir ja els efectes de la calor en els sectors més exposats

CCOO de l’Hàbitat de Catalunya comença una campanya davant empreses i administracions públiques per tal que aquestes actuïn anticipadament i facin front als efectes sobre el treball i la salut de les onades de calor, les temperatures extremes i els alts nivells de radiació solar als que es veuen exposats treballadors i treballadores dels sectors de la construcció, manteniment de carretera, recollida de residus urbans, neteja viària, jardineria i seguretat privada.

Les temperatures mitjanes de l’any 2022 van augmentar 2,2 °C a escala estatal, i això va convertir el passat estiu en el més calorós des del 1961. Les altes temperatures i  onades de calor extrem són cada vegada més freqüents i tenen una major durada al llarg de l’any. Per aquest motiu des de CCOO de l’Hàbitat de Catalunya hem decidit avançar-nos als mesos més càlids, per poder coordinar el treball preventiu entre administracions, empreses i treballadores dels sectors on es dona una major exposició a altes temperatures o en els quals es treballa a la intempèrie.

En aquest sentit, ahir ja es van enviar comunicacions a les principals administracions públiques que liciten contractes dels que en depenen milers de treballadors i treballadores. Els hem demanat reunions de coordinació entre totes les parts, a fi de garantir el treball en condicions segures, reduir els períodes d’exposició (especialment en els horaris de calor més intensa) i  dotar d’espais i infraestructures que permetin al personal fer descansos, tenir accés a zones d’ombra o hidratar-se.

En la mateixa línia, el conjunt de delegats i delegades de les seccions sindicals de CCOO d’aquests sectors, hem presentat coordinadament sol·licituds de reunió dels comitès de seguretat i salut de les empreses del sector, a fi de començar a treballar i actualitzar els diversos protocols i actuacions preventives davant les onades de calor, les temperatures extremes i els alts nivells de radiació solar.