CCOO alerta sobre els riscos per a la salut quan es treballa en contacte amb la pols de sílice

CCOO de l’Hàbitat ha iniciat una campanya per prevenir als centres de treball les malalties professionals derivades de l’exposició a la pols de sílice cristal·lina respirable (SCR) com ara la silicosi o el càncer de pulmó.

Els espais de treball més afectats per aquest perillós material són les pedreres, la fabricació i la manipulació d’aglomerats de quars, les marbreries, les rajoleries i, en definitiva, tot el sector de la construcció. L’objectiu de la campanya és intentar evitar que hi hagi nous malalts i ajudar els treballadors i treballadores que ja estan afectats en totes les gestions jurídiques en què requereixin ajuda.

El sindicat denuncia que a Catalunya, des de l’any 2010, només s’han diagnosticat quatre casos de silicosi laboral i que aquesta xifra evidencia que existeix un greu problema de falta de registres sobre les malalties relacionades amb el sílice.

Tot i que existeixen nombroses evidències científiques que relacionen l’exposició al SCR amb el càncer de pulmó, no va ser fins al 2017 quan es va catalogar com a cancerigen per la Unió Europea mitjançant la Directiva 2017/2398. Fins al 22 de desembre de 2020 no es va traslladar a l’ordenament jurídic nacional i fins al passat mes de novembre de 2022 no es van actualitzar les guies tècniques per a la prevenció dels riscos per exposició a agents cancerígens o mutàgens i per exposició a sílice cristal·lina respirable a la feina.

El 60 % dels casos confirmats de malaltia per exposició a la SCR són de professionals del sector d’extracció de pedra natural; el 23 %, el de la mineria del carbó, i el 19 %, del de marbreries, sector on hi ha un creixement alarmant de casos.

CCOO reclama que s’ofereixi als treballadors i treballadores afectats la jubilació anticipada; una major inversió per a la investigació en R+D per comprovar la perillositat dels materials que es llancin al mercat i per crear-ne d’altres que garanteixin que no es posa en risc la salut de les persones que el manipulen, i que un primer grau de silicosi sigui considerat com a malaltia invalidant.

Feu clic per veure el díptic “No más silicosis, no más cáncer laboral!”