Vaga indefinida de la plantilla externalitzada de Justícia

Les persones treballadores externalitzades del Departament de Justícia que s’encarreguen de l’execució de les mesures penals alternatives (MPA) anuncien nou calendari de mobilitzacions, dins de la vaga indefinida en què es troben contra la precarització laboral.

Els treballadors de la Fundació Apip-Acam, INTRESS i Fundació Ires van iniciar una vaga indefinida el 14 de novembre del 2023. Tot i les últimes pujades salarials acordades al Conveni col·lectiu de treball de Catalunya d’acció social amb infants, joves, famílies i d’altres en situació de risc, que els és d’aplicació, la pèrdua de poder adquisitiu acumulada pels professionals de les MPA des del 2010 és pròxima al 17 %. Els treballadors anuncien mobilitzacions per als propers 22 de novembre, 5 de desembre i 19 de desembre.

La vaga afecta les tres empreses adjudicatàries de la licitació del Programa de mesures penals alternatives del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Des de fa 22 anys, aquest servei públic està externalitzat, i això provoca una constant precarització de les condicions laborals que pateixen els 174 professionals externalitzats, majoritàriament dones, de la Fundació Apip-Acam, INTRESS i Fundació Ires.

Entre les principals reivindicacions, el col·lectiu professional denúncia que els seus salaris són un 29 % per sota dels salaris del personal que realitza tasques similars, però que està contractat directament pel Departament de Justícia. A més, des del 2010, els professionals d’MPA acumulen una pèrdua de poder adquisitiu pròxima al 17 %.

Atesa aquesta precarització, el personal del servei, juntament amb CCOO, va convocar ja una primera vaga que es va dur a terme els dies 28 de febrer del 2023 i 1 i 2 de març del 2023 amb un seguiment per sobre del 83 %.

A conseqüència d’aquella aturada es van mantenir reunions amb les entitats, amb el Departament i amb diferents grups parlamentaris, que van donar suport a les reivindicacions del col·lectiu. Però, tot i que al mes de maig del 2023 semblava que les negociacions portarien a una nova licitació per al 2024 i amb ella, la millora substancial de les condicions laborals del personal, finalment, a l’octubre del 2023, el Departament de Justícia va comunicar que no era possible gestionar la nova licitació per al 2024 i que no es podria iniciar el nou contracte fins al 2025, amb la conseqüència d’abocar els professionals a un any més de precarietat.

Aquest servei atén aproximadament la meitat de població penitenciària de Catalunya amb menys d’un 2 % dels recursos econòmics del pressupost de serveis penitenciaris. L’any 2022, dels 430 milions d’euros de despesa del sistema penitenciari català, només 7 milions es destinen al servei de mesures penals alternatives. Tot i la manca de recursos, l’aposta de futur del Departament de Justícia consisteix a arribar a tenir el 60 % de la població penitenciària a mesures penals alternatives.

Aquesta aposta no pot implicar continuar amb la precarització, la desconsideració i l’abandonament dels professionals que s’encarreguen de l’execució de les MPA, motiu pel qual, en el marc de la vaga indefinida iniciada el 14 de novembre del 2023, els professionals anuncien mobilitzacions per als propers 22 de novembre, 5 de desembre i 19 de desembre.

Davant la manca de solucions justes i dignes que posin fi a la situació de precarietat que pateixen les persones treballadores del servei de mesures penals alternatives està previst el calendari de mobilitzacions següent:

DataMobilització
dx 22/11/2023Matí: concentració al districte administratiu (c/ Alts Forns, 40). Tarda: concentració a les seus de les entitats gestores (Fundació Ires, INTRESS i Fundació APIP ACAM)
dm 05/12/2023Matí: concentració a les seus de les entitats gestores (Fundació Ires, INTRESS i Fundació APIP ACAM) i al Palau de la Generalitat.
dm 19/12/2023Matí: concentració a les seus de les entitats gestores (Fundació Ires, INTRESS i Fundació APIP ACAM) i al Palau de la Generalitat.