L’empresa Fantasia Animació, subcontractada per PortAventura, acomiada cinc actors per reclamar els seus drets laborals


L’equip d’actors de l’Stunt Show (xou d’especialistes) de Port Aventura de la temporada 2023-2024 ha estat acomiadat fulminantment després de reclamar el compliment del conveni laboral. Fantasia Animació, l’empresa subcontractada per PortAventura, els va assegurar que el motiu de l’acomiadament era que la temporada següent no faria l’espectacle. No obstant això, la nova temporada del 2024 ha estat inaugurada i en el nou espectacle d’Stunt Xou hi ha exactament altres cinc actors de la mateixa empresa.

L’equip d’actors tenia lliure un dia a la setmana des que van començar a treballar a l’empresa subcontractada per Port Aventura. Quan la plantilla es van adonar que segons el conveni laboral al qual estaven adscrits els pertocaven 48 hores de lliurança, van comunicar a Fantasia Animació aquesta irregularitat, entre altres incompliments. L’empresa, finalment, va accedir a donar-los els dos dies. Però van quedar en l’aire qüestions com què passaria amb els dies no gaudits o les hores de més treballades que havien estat mal computades. També quedava en l’aire la qüestió del conveni al qual estaven adscrits, de ballarins o músics no era el correcte, perquè són actors. La resposta de l’empresa va ser acomiadar els treballadors que havien reclamat els seus drets.

És un lloc comú en el món de l’espectacle que les condicions dels artistes als parcs d’atraccions són dures. Fan llargues jornades al sol amb vestuaris impossibles, tenen una alta activitat física o han de defensar personatges difícils de defensar sota la pluja o el fred. No obstant això, els antics actors del ‘Stunt Xou de Port Aventura van complir amb el seu acord laboral sense cap incidència. Alguns d’ells, fins i tot, amb una experiència laboral de 14 anys, tot i que els actors no els contracta de manera directa pel parc, sinó que ho fa a través de subcontractes en funció del nombre d’artistes que necessiti cada temporada.