FSC-CCOO vol reivindicar i reconèixer la feina de totes i cadascuna de les persones treballadores que presten servei als centres culturals i equipaments socioculturals a tota Catalunya

Coincidint amb la 14a edició del circuit Barcelona districte cultural, CCOO reclama una major visibilitat i unes millors condicions laborals per a les persones treballadores del sector

Aquest últim trimestre de l’any, coincidint amb la 14a Edició del Circuit Barcelona Districte Cultural organitzat des de l’ICUB, CCOO vol reivindicar i reconèixer la feina de totes i cadascuna de les persones treballadores que presten servei als centres culturals i equipaments socioculturals a tota Catalunya. Des de la que ens dona la benvinguda i ens inscriu, qui s’encarrega de la part tècnica o de la comunicació, talleristes i monitores, fins qui programa i gestiona. Totes elles fan realitat l’exposicions i espectacles, tallers i activitats, a més de fer costat oferint orientació i assessorament. Persones treballadores que són la cara visible dels ajuntaments en cultura de proximitat als nostres pobles i ciutats, als nostres centres cívics, casals de barri, casals de joves, de gent gran i infantils, entre altres serveis municipals.

Des de l’àmbit sociocultural de CCOO denunciem que darrere d’aquesta façana tan amable de cultura a l’abast de la ciutadania, sent els centres cívics el tercer servei municipal més valorat per la societat barcelonina (segons dades de l’Enquesta de Serveis Municipals), s’hi amaga un rerefons de precarietat laboral que taca la bona imatge que arriba des de l’administracions a les veïnes i veïns que gaudeixen d’aquests serveis. Així mateix, reclamem la seva visualització i consideració no només per posar fi a la precarietat de les condicions de treball del sector, sinó per fer del binomi cultura-condicions laborals un model de servei de qualitat i de futur.

Per a CCOO és important reivindicar i dignificar aquesta ocupació i aquesta feina, ja que es tracta d’un sector feminitzat i que suposa el desenvolupament d’un projecte de vida al voltant de la cultura per les persones treballadores cada cop amb més formació i especialització. La situació de precarietat laboral de base, amb l’ús abusiu de la contractació a temps parcial derivant en salaris més baixos, l’enquadrament en categories professionals inferiors conseqüència de la infravaloració de la qualificació professional. Tot això agreujat per les consecutives crisis i resultant consegüentment la pèrdua poder adquisitiu no permet assolir en molts casos el projecte i projecció professional desitjat.

Des de CCOO emplacem a totes les parts implicades, empreses i administracions, a defensar i millorar els drets i les condicions de treball de les persones treballadores als centres culturals i equipaments socioculturals de tota Catalunya. Som treballadores i treballadors que, malgrat la precarització patida, demostrem una gran capacitat de resiliència fent la nostra feina cada dia amb un somriure.