MANIFEST PENSIONISTES I JUBILATS DE CCOO: LA GENT GRAN TAMBÉ COMPTEM

MANIFEST PENSIONISTES I JUBILATS DE CCOO: LA GENT GRAN TAMBÉ COMPTEM

El 28-M interpel·la el sindicalisme de classe i nacional de la mateixa manera que ho fan tots el processos electorals. Aquest procés electoral a Catalunya conforma l’estructura territorial de les administracions locals que configuren el futur de la concertació social i la interlocució institucional. Els ajuntaments, els consells comarcals i les diputacions són instruments per a la construcció de propostes concertades que han d’aprofitar els instruments de caràcter nacional.  

En aquest sentit la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO volem fer arribar als partits polítics les nostres propostes referent al col·lectiu de les persones grans amb l’objectiu què es tinguin en compte pel desenvolupament de les actuacions a dur a terme per a les persones grans durant el període 2023-2027.

Per això proposem:

  1. Avançar cap un espai públic accessible:
  1. Potenciar que els plans municipals d’urbanisme contemplin la supressió de les barreres arquitectòniques.
  2. Creació d’un mobiliari urbà, amable amb les necessitats de la gent gran. 
  3. Desenvolupar projectes per la mobilitat i accessibilitat als locals perquè la gent gran pugui participar activament de les diverses activitats socials i culturals.
  4. Impulsar polítiques d’assessorament per adaptar la llar al procés d’envelliment, tant a nivell funcional com arquitectònic i de temes energètics, accessibilitat i seguretat.
  • Programes i campanyes contra la discriminació
  1. Potenciar programes contra la discriminació per raons d’edat i difusió dels drets a les persones grans. S’ha d’actuar davant discriminacions per edatisme, amb una atenció especial a la composició interseccional del fet discriminatori (edat, estat de salut, procedència, gènere, orientació sexual, classe social, etcètera). S’ha de  garantir la no discriminació per raó d’edat.
  2. Campanyes de sensibilització envers al respecte per a grups de persones que són discriminades quan arriben a grans: nouvinguts, LGTBI, les que tenen diferents creences, persones amb discapacitat
  • Lluita contra els maltractaments  

El maltractament cap a les persones grans són un tema de gran preocupació i alhora són un problema de difícil de visualitzar. Es pot patir maltractament en l’àmbit sociocomunitari, provocats per familiars o cuidadores i cuidadors. El maltractament a les persones grans és un greu problema social.

  1. Desplegar protocols d’actuació per conèixer i prevenir les situacions de maltractament i donar-los resposta adequada conjuntament amb els serveis de salut, serveis socials, seguretat i justícia.
  2. Dur a terme controls preventiu exhaustiu de situacions de maltractament.  Aplicar, revisar i, si escau, adaptar o modificar els protocols existents, observant els diversos nivells en què es poden manifestar situacions de maltractament (institucional, comunitari, social…). Implementar campanyes de sensibilització social.
  3. Caldria treballar en la creació d’un observatori especialitzat per detectar i poder formular respostes per a l’abordatge del maltractament de la gent gran amb més precisió. Caldria veure si ha de ser un servei d’àmbit comarcal.
  • Polítiques sobre habitatge

L’habitatge és un dret recollit a la nostra constitució, però com bé sabem per experiència això no es compleix. Podem afirmar que és un dret social que no s’ha convertit en un dret fonamental.

  1. Impulsar un Pla de política pública d’habitatge.
  2. Impulsar programes d’assistència personal, ajuda a l’accés, l’adaptació o rehabilitació de l’habitatge per facilitar l’envelliment a la mateixa llar, així com per mantenir una vida activa i saludable.
  3. Promoure habitatge compartits amb serveis comuns per a gent gran i que a la vegada garanteixin els serveis sanitaris i els serveis socials. Impulsar també fórmules d’habitatge cooperatiu donant suport i acompanyament, explorant cohousing sènior per a grups de persones grans i donant suport als col·lectius que ja ho treballant o vulguin impulsar aquesta línia innovadora.
  4. Habitatges de lloguer adaptats, integrats a la comunitat i amb els suports necessaris per a persones grans. 
  5. Potenciar un programa intergeneracional amb estudiants, voluntaris i persones grans que viuen soles amb l’objectiu de: combatre la solitud de la persona gran, solució transitòria al problema de l’accés a l’habitatge dels joves que vulguin apostar per aquesta opció i es redueixen els costos econòmics de manteniment de l’habitatge. 
  6. Servei per atendre persones grans que es troben en situació d’urgència social que requereix una actuació immediata, per oferir-los acolliment temporal i atenció a les seves necessitats bàsiques, mentre en troben els recursos més adients per tractar la seva situació.
  7. Analitzar les fórmules actuals de monetitzar l’habitatge habitual de propietat i proposar, sí així h valorem una regulació mínima garantides per a la ciutadania i control públic d’aquests processos.
  • La salut un eix bàsic

La salut un dels pilars bàsics de les polítiques per a la gent gran amb l’objectiu d’una millor qualitat de vida.

  1. Des de l’àmbit dels Consells  Comarcals fer un estudi de la xarxa de farmàcies en les poblacions de menys de 10.000 habitants per veure si aquests municipis tenen farmàcia de guàrdia nocturna amb l’objectiu de proporcionar a la gent gran transport per desplaçament per poder adquirir el medicament a la farmàcia del poble més proper.
  2. Treballar en establir protocols entre els ajuntaments i els hospitals de la comarca per reduir les llistes d’espera i en concret pel que es refereix a la gent gran. 
  3. Impulsar des de l’àmbit dels Consells Comarcals la creació de centres de dia i Servei d’atenció integral a la Gent Gran en les zones de la comarca més rural , com a espais d’atenció, salut i convivència.
  4. Des dels Consells Comarcal potenciar la creació del transport sanitari no urgent per a les persones grans que necessitin proves mèdiques o buscar altres serveis alternatius (servei a la demanda, aprofitat el bus de transport escolar etc).
  5. Des dels Consells Comarcals fer un estudi de les necessitats de places residencials públiques i coordinar amb els ajuntaments la cessió de terrenys públics municipals a la Generalitat, perquè aquesta faci un Pla de construcció de Residències públiques.  També les necessitats dels diferents serveis com: places en els centres de dia, atenció domiciliaria, teleassistència, i places sociosanitàries .
  6.  Impulsar polítiques i actuacions en salut mental per donar suport a persones que han viscut o estan vivint de manera traumàtica la crisi originada per la pandèmia,ja sigui per haver patit la malaltia o les seves conseqüències en primera persona o persones properes, per la pèrdua d’éssers estimats i per no haver-los pogut acompanyar de la manera desitjada,o d’altres situacions relacionades amb les diverses crisis superposades. 
  • Combatre la solitud no desitjada

La solitud no desitjada afecta principalment a la gent gran i en concret a les dones i que té una afectació psicològica i física degut  la manca de relacions i inseguretat d’aquestes persones.

  1. Elaborar un Pla específic i transversal de lluita contra la soledat i combatre la solitud no desitjada de les persones grans i fomentar una vida més digna: creació d’un projecte d’acció comunitària per detectar i prevenir situacions de risc de les persones grans i pal·liar els efectes de la solitud no volguda i l’aïllament. Potenciar al servei d’acompanyament a domicili de la gent gran.
  2.  Projecte per reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles a través de la tecnologia i les xarxes socials.
  3. En el marc de l’ampliació dels programes de salut comunitària, “Baixem al carrer” té per objectiu l’accés al carrer de persones grans soles amb problemes de mobilitat.
  • Aportar i gaudir de les nostres ciutats i pobles
  1. Impulsar la creació o reactivar els Consells de la Gen Gran com espai de debat i propostes dirigides a la Gent gran.
  2. Treballar perquè es constitueixin regidories de Gent Gran a nivell municipal.
  3. Treballar per la creació de la Conselleria de la Gent Gran al Consell Comarcal i no depengui de la Conselleria de Serveis Socials.
  4. Posar èmfasi en la construcció de relacions socials significatives per mitjà de projectes que promoguin la participació a través de les interaccions a la vida quotidiana que fomentin relacions de confiança.