Associacions empresarials i sindicats demanen al Govern de la Generalitat que es consolidin els fons addicionals aportats durant la pandèmia i que es garanteixin els recursos necessaris per restituir l’accés al sistema de salut i millorar les condicions retributives dels professionals

  • Per recuperar la capacitat diagnòstica i de tractament del sistema sanitari, a fi de no agreujar les desigualtats als col·lectius més vulnerables.
  • Per pactar un escenari econòmic pluriennal, amb l’objectiu de concretar millores laborals substancials per als professionals i garantir la pau social del sector
  • Per prioritzar la salut en els pressupostos públics, reactivar el sistema sanitari i recuperar, així, la confiança de la ciutadania

La Unió. Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), ACES. Associació Catalana d’Entitats de Salut, CCOO, UGT, SATSE i Metges de Catalunya, que representen el 65 % de la sanitat pública de Catalunya i més de 70.000 professionals que hi treballen, van mantenir, ahir, una reunió  amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, per transmetre-li la necessitat urgent que es consolidin els fons addicionals aportats durant la pandèmia i que es garanteixin els recursos necessaris en els pressupostos generals de l’Estat del 2022 per restituir l’accés al sistema de salut i millorar les condicions retributives dels professionals.

Les entitats assistents van manifestar al president Aragonès, que va estar acompanyat del conseller de Salut, Josep M. Argimon, i el secretari  general del Departament d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, la seva preocupació per l’escenari econòmic del 2022 de Salut, si no es pot comptar amb aquests recursos.  Es tracta de la primera vegada que totes les associacions empresarials i sindicats que negocien el conveni col·lectiu de la sanitat concertada assisteixen conjuntament a una reunió amb el president de la Generalitat de Catalunya per fer-li arribar una petició de forma unitària.

Com es va posar de manifest a la reunió, aquests recursos són necessaris per continuar mantenint i oferint al ciutadà un sistema de qualitat i accessible per a  tothom, i per recuperar la seva capacitat diagnòstica i de tractament, a fi de no agreujar les desigualtats als col·lectius més vulnerables.

Aquests recursos són necessaris, també, per harmonitzar de manera inajornable condicions laborals i estabilitzar les plantilles de professionals, que són el principal actiu del sistema sanitari. Les organitzacions han de tenir la capacitat de captar i fidelitzar talent, i s’ha de poder acordar un escenari econòmic pluriennal, amb l’objectiu de concretar les millores laborals dels professionals i garantir la pau social del sector, en un moment especialment crític. En aquest sentit, patronals i sindicats ja van fer un pas responsable, signant un acord parcial de tots els agents per aplicar l’increment salarial del 2 % des de l’1 de gener que en cap cas condiciona la negociació del conveni col·lectiu de treball del SISCAT.

Per tot això, patronals i sindicats demanen, de manera urgent, que la Generalitat exigeixi a l’Estat espanyol mantenir els recursos extraordinaris aportats durant la pandèmia a les comunitats autònomes, i que es comprometi amb Catalunya per consolidar-los en el pressupost del 2022. Així mateix, demanen que compleixi amb l’objectiu d’incrementar la despesa, amb els recursos necessaris, fins arribar al sostre pressupostari, per continuar protegint els ciutadans, així com l’estabilitat laboral del sector.

El sistema de salut ha de recuperar la seva accessibilitat i la confiança dels professionals i la ciutadania. No podem fer cap pas enrere en els recursos invertits durant la COVID-19 i necessitem recursos addicionals estructurals per fer front a les deficiències del sistema de salut.