8 de Març de 2023, Dia Internacional de les Dones Treballadores

Manifest de CCOO de Catalunya

La igualtat és un pla que funciona

Arribem a un nou 8 de Març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, amb grans avenços de mesures laborals i retributives per a les dones: la reforma laboral, la pujada de l’SMI a 1.080 € i l’extensió dels plans d’igualtat a les empreses. Tot i així, perdura amb molta força la divisió sexual del treball i, malauradament, la taxa d’atur femení continua sent superior a la masculina.

La bretxa de gènere, el 2020, encara se situava a Catalunya per sobre de la bretxa estatal (un 25,1 % vs. un 20,9 %), i cronifica una tendència que comprovem any rere any: els sectors més feminitzats tenen més dificultats per apujar els salaris. Així doncs, pel que fa a la negociació col·lectiva, en sectors com per exemple el comerç, les oficines i l’atenció a les persones, es fa difícil aconseguir pujades salarials i, si s’assoleixen, és amb pitjors increments, menys cobertura en les clàusules de revisió salarial i complements personals inferiors. Les patronals estan bloquejant les negociacions, en què la principal reivindicació és la millora salarial.

Per posar fi a les dissimilituds al món del treball, els plans d’igualtat són la millor eina, ja que garanteixen una diagnosi integral que facilita l’adopció de mesures correctores que eliminen les diferències en les carreres professionals i la bretxa salarial i retributiva existent, de manera que qualsevol persona, independentment del seu sexe, pugui accedir quan correspongui a una pensió digna i sostenible. 

Els sindicats seguim assumint les negociacions dels plans d’igualtat únicament amb recursos propis i transformant les nostres organitzacions internament perquè la nostra estructura de persones negociadores s’impliqui a tot arreu per complir amb la nostra responsabilitat. Cal seguir avançant en l’extensió i el seguiment dels plans d’igualtat, fins a incorporar la figura de la persona delegada d’igualtat, que ha de vetllar per prevenir, evitar i erradicar qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe que es pugui donar dins el centre de treball.

En un context d’alça de preus en aliments, subministraments i habitatge, aquestes pitjors condicions laborals agreugen les situacions de pobresa i de precarietat entre nosaltres, les dones.

Tot i els intents del Govern estatal de fer lleis i polítiques per contribuir a la feminització de la societat, la realitat encara dista molt de ser una societat igualitària. Els avenços del feminisme han provocat l’augment dels moviments i partits d’ideologia ultraconservadora i populista, i són una amenaça real per a les dones, ja que aposten fermament pel manteniment de l’statu quo, és a dir, aposten per la regressió de drets i llibertats de les dones. 

En un any en què hi ha convocatòria d’eleccions municipals, cal recordar als diversos partits que les polítiques han de donar resposta a les desigualtats socials i de gènere, i que sense la participació de les dones no hi ha democràcia.

Pel que fa al context internacional, es caracteritza per la inseguretat econòmica, provocada per la crisi financera, sanitària i inflacionària, agreujada per la guerra d’Ucraïna i el consegüent exili, sobretot de dones i menors. Així mateix, l’infern que pateixen les dones afganeses, que veuen retrocedir els seus drets a causa del règim talibà, o l’aixecament de les dones iranianes, que s’enfronten contra la desigualtat i l’opressió, són mostres de la necessària globalització del feminisme.

Per tot això, aquest 8 de Març, CCOO de Catalunya, com a sindicat feminista d’homes i dones, exigim:

  • Implementar recursos per a l’extensió dels plans d’igualtat a totes les empreses tant pel que fa als agents negociadors com al fet que la Inspecció de Treball pugui desenvolupar la seva tasca de vigilància i seguiment en l’acompliment legal de les empreses (també en la seva obligació de disposar de protocols d’assetjament).
  • Crear un registre públic i obligatori dels protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe que permeti fer un seguiment de les empreses que incompleixin la seva obligació en matèria de prevenció i lluita contra les violències masclistes al centre de treball.
  • Acompanyar i vigilar de manera efectiva els drets de seguretat i salut en el treball, de manera que es pugui mesurar l’aïllament social que pot produir el teletreball, especialment en les dones, de manera que treballar a distància no suposi un retorn d’aquestes a l’esfera domèstica.
  • Equiparar de manera plena els drets laborals de les treballadores de la llar amb els de la resta de treballadors i treballadores, així com reforçar i garantir els instruments per a la tutela de la Inspecció de Treball als domicilis particulars.
  • Avançar en polítiques de corresponsabilitat entre dones i homes per fer que el cost de la cura de les criatures i les persones dependents no recaigui en les dones i es contribueixi, així, a reduir la segregació del mercat de treball.
  • Avançar en polítiques de conciliació del temps social i del temps laboral, repensant el temps de treball i d’oci des d’una perspectiva integral. Sindicalment, ens comprometem a treballar-ho tenint en compte els sectors productius, sobretot els més afectats, la diversitat social i el canvi que ha de comportar en l’organització de la societat.  
  • Incloure en la perspectiva feminista l’impuls, la construcció i la implementació de la totalitat de les polítiques públiques.

Des de CCOO de Catalunya, no defallim i animem totes les persones aquest 8 de Març a participar activament als actes i manifestacions arreu de Catalunya per posar de manifest la força del feminisme com a moviment transformador per a una societat més justa i més igualitària.

Per un 8-M cada dia!

#8M | #PlansQueFuncionen

Manifest 8m 2023 V4
Cartell 8m 2023

Actes previstos amb motiu del 8 de Març

Targeto Acte Central 8m 2023

Acte central

Barcelona
8 de març, de 9 a 18 h
“La igualtat és un pla que funciona”
Sala d’actes de CCOO de Catalunya
Via Laietana, 16, Barcelona
Inscripció a l’acte central

A les 12 h
Lectura del manifest
Plaça del Rei

Barcelonès

Badalona
9 de març, a les 10 h
Cinefòrum: documental sobre la igualtat
Local de CCOO a Badalona

L’Hospitalet de Llobregat
3 de març, a les 9.30 h
Jornada del 8-M
Centre Cultural La Bòbila

Mercabarna Barcelona
9 de març, a les 9.30 h
“Estratègies per als plans d’igualtat”

Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

Cornellà de Llobregat
10 de març
Acte central “Per què 8-M?” Amb a la presentació del vídeo “Dones Compromeses, Dones Oblidades”, l’exposició “Treballadores domèstiques migrants al Líban” (de la Fundació Pau i Solidaritat) i la inauguració d’una escultura en homenatge a les dones treballadores.

Vilafranca del Penedès
9 de març, a les 10 h
“Les dones en el món laboral. Passat, present i futur”

Igualada
5 de març, a les 9 h
Caminada al santuari de Collbàs; la sortida serà des de Can Titó (Vilanova del Camí)

Tarragona

Tarragona
8 de març, a les 12 h
Lectura del manifest i manifestació fins a l’ajuntament
Plaça de la Dona Treballadora

Reus
8 de març, a les 17 h

Lectura del manifest
Plaça de la Dona Treballadora

Tortosa
8 de març, a les 11 h
Concentració a la plaça de l’Ajuntament. Acte lila i cançó.

A les 12 h
Lectura del manifest

Girona

Girona
5 de març
Jornada informativa per a les treballadores de la llar sobre la nova legislació i les novetats en matèria d’estrangeria

8 de març
Matí: cinefòrum al Museu del Teatre de Girona
Tarda: Plataforma Feminista Gironina. Concentració i lectura del manifest

Lleida

Lleida
8 de març, a les 9 h
Esmorzar i benvinguda al sindicat

A les 10 h
Jornada d’acció sindical: “La igualtat és un pla que funciona. Feminitzem el món laboral”

A les 12 h
Performance i lectura del manifest de CCOO de Catalunya a la plaça de Ricard Viñes de Lleida

A la tarda, CCOO de Lleida participarà en la manifestació que convoca el moviment feminista Marea Lila a Lleida

Vallès Occidental i Catalunya Central

Terrassa
8 de març, a les 18.30 h
Convocatòria al monument de la dona i manifestació

18 de març, a les 10.30 h
Gimcana feminista

Federació d’Indústria

6 de març, de 10 h a 14 h
“Realitats a les taules de negociació dels plans d’igualtat”
Sala d’actes de CCOO (Via Laietana, 16, de Barcelona)

Federació de Serveis

14 de març, de 9.45 h a 12 h
Sala 11, primer pis (Via Laietana, 16, de Barcelona)
“Construïm igualtat”

Acció Jove

7 de març, a les 18 h
Taller sobre inseguretats i xarxes socials
Sala d’actes de CCOO (Via Laietana, 16, de Barcelona)

Feu clic per descarregar: