CCOO fa una crida a una mobilització de tots els sectors de la sanitat catalana, demà a Barcelona

Demà divendres, 23 de novembre, a les 10.30 hores, a la plaça de Sant Jaume

Des de l’inici de les retallades en salut, el nostre sistema sanitari públic s’ha anat deteriorant any rere any, cosa que afecta directament a la qualitat assistencial als pacients, augmenta les llistes d’espera tant quirúrgiques com d’especialistes i ara també de metges i metgesses de família.

Els professionals i les professionals del sistema sanitari català no poden suplir, per més sobreesforç que facin i implicació personal que tinguin, els dèficits de la manca reiterada d’inversions, tant en infraestructures com en personal. Catalunya ha perdut més de 10.000 treballadores i treballadors de la sanitat des del 2012, i això, per una banda repercuteix directament en els usuaris i per altra en les condicions laborals.

Des de CCOO hem manifestat a totes les meses de negociació (públiques, concertades i privades), la necessitat de revertir les retallades i millorar les condicions laborals i salarials de tots els professionals:
– En el cas de l’ICS, uns 38.000 professionals encara han de cobrar les pagues de 2013 i 2014, el 50% de les DPO (direcció per objectius), recuperar el Fons d’acció social, la jornada que es realitzava, la pèrdua del 5% de mitjana, i un llarg etcètera. Als hospitals, no podem tenir les ràtios actuals de pacients per professionals, ja que deterioren l’assistència, ni tenir llits ni quiròfans tancats. I a l’atenció primària, cal necessàriament també augmentar les plantilles per adequar-les a les necessitats reals de la població (hi ha centres on s’està donant hora a un mes vista).
– En el cas de la sanitat concertada, que afecta a unes 50.000 treballadores i treballadors tenim les patronals enrocades a l’hora d’aplicar la recuperació salarial, una contractació precària, manca d’inversions, tancament de llits. Malgrat  que ens mostrem satisfets per la signatura del nou conveni, ara exigim la ràpida aprovació de l’increment de tarifes per part del CatSalut i així fer front a les mesures aconseguides amb la seva signatura.
– En el cas de la sanitat privada, en l’actualitat hi ha una plataforma unitària per a la negociació del conveni, però resposta nul·la per part de les patronals. Els seus més de 15.000 treballadors i treballadores necessiten millorar les seves condicions laborals respecte de la jornada, remuneracions, carrera i promoció professional. Malgrat que des de CCOO apostem clarament per una sanitat pública, també defensem els professionals de la sanitat privada.
– Pel que fa al sector geriatria i dependència, que depenen del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, fa temps que des de CCOO estem exigint un conveni d’àmbit català, que millori les condicions del sector. A dia d’avui, denunciem que el Govern de la Generalitat mira cap a un altre costat malgrat ser coneixedor de la situació, i dona més credibilitat a d’altres actors. Es tracta d’un sector molt precari, altament feminitzat, on les dones pateixen tant pels usuaris com per elles mateixes, i la majoria de dies s’han de medicar per poder anar al seu lloc de treball (dolors musculoesquelètics, angoixa…), tot per la pressió assistencial a què es veuen sotmeses. Avui dia, afecta a més de 40.000 professionals i tot passa necessàriament per una millor dotació pressupostària i un bon control per part de les administracions, ja que la vellesa no ha de ser un negoci.
– A l’àmbit de la recerca, reclamem al Govern que faci complir la proposta de resolució del Parlament que instava a crear una patronal per tal d’obrir una negociació per a un conveni sectorial de recerca català. Cal dir també que l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER) porta dos anys eludint la responsabilitat de constituir-se en patronal i deixa a l’estacada i sense possibilitat de millora de les seves condicions al conjunt de treballadores i treballadors de la recerca de Catalunya.

Per descomptat que a CCOO compartim les reivindicacions dels metges i metgesses de primària de l’ICS, però considerem que cal anar més enllà. També falten als centres de primària que no són ICS, i facultatius especialistes als hospitals, i, evidentment, tota la resta de professions sanitàries i no sanitàries que engloben els nostre sistema sanitari i és per això que fem una crida unitària de tot el sector a concentrar-nos demà divendres, 23 de novembre, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a les 10.30 hores on entregarem al Govern de la Generalitat de Catalunya les nostres reivindicacions.

Des de CCOO també fem una crida a sumar-se a les diferents associacions d’usuaris, marees i plataformes en defensa de la sanitat, perquè entenem que tenim un objectiu comú: que s’aturi el deteriorament de la sanitat i la recuperació els estàndards de sanitat pública que teníem abans de la crisi.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 22 de novembre de 2018

Agenda:
Divendres, 23 de novembre, de 2018
a les 10.30 hores
Plaça de Sant Jaume. Barcelona