Tot i la millora de l’ocupació per l’efecte estacional, els baixos salaris i la precarietat continuen sent un repte de país per a la recuperació

Les dones, un 57 % del total de persones desocupades, es mantenen en un segon pla de la recuperació de l’ocupació en un mercat de treball clarament excloent i desigual

Les dades de l’atur registrat evidencien una millora de l’ocupació i la dinàmica econòmica, en un mes de juliol que reflecteix el comportament estacional del mercat de treball. La forta reducció de l’atur en el sector serveis, sobretot en províncies molt turístiques, explica en part aquesta reducció de l’atur. No obstant això, encara hi ha més de 60.000 persones treballadores afectades per ERTO amb un futur ben incert. Tanmateix, la temporalitat de la nova contractació registrada se situa en un elevadíssim 87,2 %, i és un clar indicador d’inestabilitat laboral per gran part de les persones que s’ocupen. Així doncs, la recuperació no pot ser com en anteriors crisis i ha de perseguir l’ocupació de qualitat, estable i amb salaris dignes, potenciant sectors que s’han revelat essencials com l’educació, la sanitat, la dependència així com els mateixos serveis d’ocupació. Aquests darrers són els que han de contribuir a millorar l’ocupabilitat de les persones treballadores, sobretot les que es trobaran sense feina i que queden excloses del mercat de treball. 

CCOO de Catalunya reclama:

1. Amb una taxa d’inflació del 2,9 % al juny, el risc que els salaris perdin poder adquisitiu i amb ells la demanda agregada necessita una negociació amb compromisos per part de la patronal. El conflicte en el sector dels magatzems de fruita i verdura o de la construcció mostra que preval la voluntat de continuar competint amb un model de baix valor afegit i intensiu en mà d’obra.

2. Tot i la millora de caràcter estacional de l’atur registrat, si hi sumem les 408.000 persones aturades, les més de 60.000 persones que es troben en ERTO, sembla evident el repte que enfrontem en les polítiques actives d’ocupació. La posició tancada per part de Barcelona Activa amb una manca de voluntat d’afrontar un problema que és de caràcter estructural reclama nous criteris en la gestió dels fons europeus.

3. L’acord per desbloquejar la proposta d’AENA i la inversió de 1.700 milions és una bona notícia sempre que es respecti i es millori la situació mediambiental i la biodiversitat del delta del Llobregat, i s’aposti per crear ocupació de qualitat. El conflicte a la neteja, la seguretat i el comerç de l’aeroport posa en dubte aquest compromís per part d’AENA i reforça la necessitat d’un marc estable de concertació per acompanyar aquestes inversions.

Valoració de les dades de l'atur del mes de juliol de 2021
Valoració de les dades de l'atur del mes de juliol de 2021

Feu clic sobre l’enllaç per consultar la infografia amb les dades de l’atur del mes de juliol en format PDF

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 3 d’agost de 2021