CCOO destaca el valor de la feina del servei d’abastament i sanejament d’aigua, i fa una crida a la gestió responsable d’aquest recurs bàsic

En el marc del Dia Mundial de l’Aigua

Cada 22 de març, l’ONU commemora el Dia Mundial de l’Aigua. Aquest any se centra en la vinculació entre els recursos hídrics i els efectes del canvi climàtic, fortament relacionats.

Malauradament, la jornada ha coincidit en ple episodi d’emergència sanitària per la COVID-19. Tanmateix, des de CCOO de Catalunya volem participar en aquesta commemoració traslladant algunes consideracions tant sobre la gestió de l’aigua durant aquesta crisi com sobre temes més generals i de futur.

Cal destacar especialment el paper que estan desenvolupant les empreses públiques i privades del cicle de l’aigua a l’hora de mantenir un servei essencial per a la qualitat de vida i les condicions higièniques. S’estan generant acords per protegir les persones treballadores i garantir el manteniment de l’activitat o activant protocols per a situacions d’emergència. Un exemple del primer cas és el pacte entre CCOO, UGT i la direcció d’Aqualia. D’altra banda, podem citar el cas del Grup Agbar, on es manté l’atenció als usuaris i usuàries a partir del teletreball i on s’estan organitzant les tasques de gestió presencial i el manteniment en equips diferenciats.

Per la seva part, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha confinat la seva plantilla als domicilis, però garanteixen cobrir les necessitats bàsiques dels embassaments, depuradores, dessaladores, etc. Aigües Ter-Llobregat, empresa pública que depèn d’aquesta agència, ha activat un pla per mantenir el proveïment d’aigua a més de 5 milions de persones. Tenen un comité de seguiment, mesures extraordinàries de protecció del personal, increment de les reserves de materials per a la potabilització i el manteniment, etc.

Les administracions públiques han activat un important paquet de mesures específiques per superar aquesta situació. El Govern central ha prohibit el tall del subministrament d’aigua durant la declaració d’estat d’alarma, juntament amb els d’electricitat i gas. En el cas de l’ACA, el cànon que recapta per mantenir la seva funció es reduirà a la meitat durant dos mesos.

Voldríem aprofitar l’avinentesa per fer una menció concreta a l’ACA, que mereixeria més extensió atesa la seva transcendència. Justament aquests dies l’Agència arriba als seus vint anys de vida, amb un recorregut que ha significat una sensible millora de la disponibilitat i la gestió integral de l’aigua a les conques internes de Catalunya. A més, ha aconseguit eixugar el gran deute que arrossegava des de pràcticament els seus inicis, quan va patir un infrafinançament i va haver de gestionar diverses sequeres severes. En tot cas, s’ha de reconèixer que aquesta fita s’ha aconseguit a partir de l’esforç econòmic dels usuaris usuàries i de la ralentització de les inversions en nous projectes necessaris per a la millora de cicle hídric.

Finalment, des de CCOO fem una crida a l’ús responsable de l’aigua i dels estris de neteja durant aquest episodi d’emergència. Cal minimitzar-los per no tensionar els sistemes de potabilització, però també cal evitar el llançament de tovalloletes o altres objectes que poden generar problemes al clavegueram, a les depuradores i a la salut dels treballadors i treballadores.