La Fundació Cipriano Garcia i el Seminari Salvador Seguí acullen un acte centrat en la cultura de la pau en la construcció nacional de Catalunya

Com cada any en vigílies de la Diada de l’Onze de Setembre, CCOO de Catalunya i la Fundació Cipriano García, a través del Seminari Salvador Seguí, organitza un acte públic que, enguany, està centrat a reflexionar sobre la cultura de pau en la construcció nacional de Catalunya. 

Aquest dimecres, 7 de setembre, a les 18 hores a l’Espai Assemblea de la seu nacional de CCOO de Catalunya (Via Laietana, 16), la secretària d’Estudis, Cultura i Memòria del sindicat, Dolors Llobet, i el director de la Fundació Cipriano García, Marc Andreu, presenten el document que el Seminari Salvador Seguí ha elaborat justament amb el títol “La cultura de pau en la construcció nacional de Catalunya”. Després, moderat per la directora de la Fundació Pau i Solidaritat, Esther Caballé, hi haurà un debat sobre aquesta qüestió amb l’especialista del Centre d’Estudis per la Pau J. M. Delàs Tica Font; el politòleg, periodista i activista per la pau i el desarmament Jordi Armadans, l’advocada del Centre Iridia, Sònia Olivella, i el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Amb aquest acte, CCOO de Catalunya i la Fundació Cipriano García volen propiciar una reflexió sobre el moviment per la pau al nostre país, en clau històrica i de present, elaborada a partir de la constatació del fet que la guerra d’Ucraïna ha sumit en la perplexitat, el desconcert i el temor el conjunt de la societat i, singularment, les organitzacions d’esquerres i els moviments socials i ecopacifistes.

Després de dos anys de pandèmia, quan tot feia preveure que la recuperació econòmica i social podia obrir horitzons d’esperança a partir d’una agenda política centrada en el treball i el benestar de les persones i en una transició energètica imprescindible per combatre un canvi climàtic que cada cop es fa més present, la invasió imperialista d’Ucraïna per part de Rússia i l’escalada armamentística en què ha entrat la Unió Europea i una OTAN al servei dels interessos geoestratègics dels Estats Units ho ha fet saltar tot pels aires.

Europa sembla retrocedir a l’imaginari de les èpoques de la guerra freda i dels conflictes de la primera meitat del segle XX, de trista i infausta memòria. Al nostre país, en un context inflacionari global que desdibuixa guanys en matèria sociolaboral i enmig d’una conjuntura política desfavorable per l’ascens de la dreta i l’extrema dreta, tant la guerra d’Ucraïna com les crisis econòmica, energètica i humanitària associades suposen tensions i reptes que fan aflorar moltes contradiccions. És per tot això que CCOO de Catalunya, a través del Seminari Salvador Seguí de la Fundació Cipriano García, planteja aquesta Diada en clau de reflexió sobre la cultura de pau.

Podeu consultar el document que es presentarà fent clic a https://www.ccoo.cat/wp-content/uploads/2022/09/202209_docpau.pdf