La Fundació ACSAR i el CITE de CCOO fan una crida d’atenció sobre les noves desigualtats provocades per la bretxa digital

El Centre d’Informació a Treballadors Estrangers (CITE-CCOO) i la Fundació Catalana de Solidaritat amb Persones Asilades i Refugiades (ACSAR) han dut a terme una enquesta entre les famílies immigrades i refugiades sobre els efectes de la bretxa digital a Catalunya entre aquests col·lectius. Han contestat l’enquesta 202 famílies (de 33 nacionalitats diferents), entre persones usuàries de les oficines del CITE i de diferents entitats representatives dels col·lectius immigrants a tota Catalunya.

El resultat de l’enquesta és alarmant i marca una tendència preocupant. Entre altres dades, l’enquesta posa de manifest que el 40 % de les famílies entrevistades no tenen accés a Internet a casa; el 86 % no fan teletreball; el 70 % no coneixen com accedir a les gestions administratives en línia (cita prèvia als serveis públics, al SOC, a SEPE, presentació de documents i prestacions…), i,finalment, el 45 % dels fills i filles no tenen accés a l’educació en línia.
La Fundació ACSAR i el CITE consideren que aquestes dades posen de manifest la importància de la bretxa digital que afecta aquestes famílies i denuncien que aquesta situació és un factor de discriminació i d’empitjorament de les desigualtats a tots els nivells (laboral, gestió administrativa, estabilitat, accés a prestacions, desigualtat en el sistema educatiu…).

En aquest sentit, les dues entitats fan una crida d’atenció sobre aquesta problemàtica i consideren que:
• Cal un estudi ampli sobre la bretxa digital entre les famílies immigrades i refugiades, promogut per les administracions, per veure l’abast real d’aquesta situació.
• S’han de prendre mesures per reconèixer l’accés a Internet com a un dret que ha d’estar a l’abast de tota la ciutadania.
• Cal que les administracions tinguin una atenció especial sobre els efectes d’aquesta bretxa digital pel que fa a la igualtat d’oportunitats i l’autonomia personal de les persones immigrades i refugiades.
• És necessari dur a terme mesures de capacitació i formació adreçades a la ciutadania en general, i a les persones immigrades en particular, sobre la utilització dels recursos digitals vinculats a les gestions administratives en línia. En aquest sentit, s’haurien d’incorporar continguts vinculats a les gestions en línia en els mòduls d’acollida previstos en la Llei d’acollida de Catalunya.
• S’ha de promoure la formació de part de les administracions laborals, patronals i sindicats sobre teletreball i drets.
• S’han d’articular mesures urgents per acabar amb la bretxa digital en l’educació per assegurar realment una escola inclusiva i com a un motor d’ascens social.
• S’ha d’instar les empreses que subministren Internet a abaixar els preus i perquè estigui a l’abast de la majoria de la població en el marc de les seves polítiques de responsabilitat social corporativa (RSC).
• Les administracions han de prioritzar polítiques per actuar i combatre “l’analfabestisme digital”, la bretxa digital com un nou factor de desigualtat.
Barcelona, 15 de març 2021

 

Trobareu el document amb l’enquesta en aquest enllaç