Exigim al Govern una resposta clara davant les agressions i els incidents incívics que pateix a diari el personal de la xarxa de transport ferroviari de Catalunya

Des de CCOO de Catalunya denunciem que fa dos mesos que el sector ferroviari espera una resposta dels departaments de Territori i Interior sobre la proposta de constitució d’una taula de treball específica contra les agressions i els actes incívics que pateixen les treballadores i els treballadors de Renfe, FGC, Metro, Contractes Ferroviàries i Atenció a Clients, després de les reunions que vam mantenir amb els departaments els mesos de febrer i març.

Continuem pendents de la resposta del Govern a la nostra proposta de constitució i participació d’aquesta taula, i els episodis d’agressions contra les treballadores i els treballadors de les diferents empreses ferroviàries no cessen. Ans al contrari, situacions com la recent avaria a l’R2 i l’encreuament d’acusacions entre els diferents actors polítics no ajuden a mitigar aquesta problemàtica, sinó que fan augmentar el clima de crispació pública i l’augment de violència contra la baula més feble i exposada de tota la cadena de responsabilitats: els treballadors i les treballadores.

Per a CCOO de Catalunya, la manca de plantilla, la pèrdua de la consideració d’agents de l’autoritat, la insuficiència en les infraestructures, la tornada de l’activitat turística i l’augment de persones usuàries, la ineficàcia dels protocols, la manca de coordinació entre les empreses i administracions, i la insuficient presència policial no només perjudiquen el personal que presta el servei i a les instal·lacions, sinó també les persones usuàries que pateixen supressió de serveis, aturades, retards i anomalies.

L’eficàcia dels serveis públics i el compliment de les lleis de prevenció i de protecció són responsabilitat de les empreses i les administracions. Però el dret a treballar i a viatjar sense por és un dret de ciutadania que és responsabilitat de tothom, i és per aquest motiu que des de CCOO de Catalunya reclamem la nostra participació en la diagnosi i en la solució.

Per aquest motiu, des del sector ferroviari de CCOO de Catalunya exigim novament al Govern de la Generalitat la constitució d’aquesta taula de treball amb participació de la representació legal de les persones treballadores, com més aviat millor.

Finalment, volem fer una crida a la ciutadania perquè s’informi, exigeixi i reclami. Les persones usuàries tenen dret a tenir uns transports públics de qualitat i no han de patir supressions, retards i inseguretat. Però han de ser conscients que el treballador i la treballadora que està al seu servei quasi mai no és responsable de les situacions que pateixen a causa de la manca d’inversió, previsió, planificació i gestió per part de les administracions i de les empreses operadores.