Campanya d’emergència amb el Líban

Amb les donacions rebudes s’han aconseguit atendre un total de 3.200 persones en situació de vulnerabilitat

A causa de la situació econòmica i social que pateix el Líban (una taxa de pobresa superior al 55 %, la devaluació de la moneda, la pèrdua del poder adquisitiu per part de la majoria de la població, la tensió i la inestabilitat polítiques, l’augment dels casos afectats per la COVID-19, el tancament del país i l’explosió al port de Beirut del passat 4 d’agost, que va provocar més de 250 persones mortes, 7.000 ferides i 300.000 famílies sense llar, i davant l’absència total de l’Estat, el  Socors Popular Libanès (SPL) ha fet una crida a escala nacional i internacional per demanar ajuda i solidaritat.

Des de Catalunya,  l’Associació Catalunya-Líban, l’Associació Catalana per la Pau i la  Fundació Pau i Solidaritat de CCOO, amb el suport del  Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, vam engegar una campanya dirigida a la ciutadania, a altres entitats i a institucions per a la recollida de fons en suport al treball que l’SPL desenvolupa amb les famílies afectades per l’explosió i per la crisi econòmica, social i sanitària, i amb les famílies més vulnerabilitzades, tant libaneses com refugiades sirianes.

Arran de l’explosió a Beirut, l’SPL va crear immediatament una  comissió d’emergència per planificar i canalitzar les ajudes (aliments, roba i mantes, medicaments, material de neteja i desinfecció…) a la població més afectada. A la zona devastada i epicentre de l’explosió, va instal·lar una tenda de campanya, amb personal voluntari, ambulàncies i personal de defensa civil perquè es pogués donar resposta immediata a les persones afectades.

Paral·lelament, va obrir tots els seus centres per rebre les persones ferides. El centre d’Ashrafié, al districte més proper a la zona de l’explosió i greument afectat per l’onada expansiva, va posar-se en funcionament de manera ininterrompuda les 24 hores del dia. Des d’aquests centres, s’han anat gestionant les ajudes, tant les que arribaven des d’altres regions del país com les que ho han fet via internacional. En coordinació amb altres entitats socials, l’exèrcit libanès i l’Ajuntament de Beirut, membres del SPL, han realitzat un important  treball de camp, de casa en casa, confeccionant una base de dades amb totes les famílies que necessiten algun tipus de suport. Això ha resultat molt útil per a la coordinació i posterior distribució de les ajudes rebudes.

A principis de setembre, les tres entitats catalanes impulsores de la campanya d’emergència van fer un enviament al Líban de  18.500 euros, gràcies a les donacions rebudes. Aquests diners han estat destinats a la compra d’aliments, medicaments i material de neteja, fonamentalment:

Aliments / S’han distribuït paquets alimentaris i material de neteja (arròs, cigrons, llenties, conserves de tomàquet, sabó de mà i desinfectants) a 350 famílies libaneses (1.400 persones) i 100 famílies refugiades sirianes (600 persones).

Aliments infantils / Pots de llet en pols a 200 nens i nenes (dos pots per infant).

Medicaments i material sanitari / Material sanitari, mascaretes i desinfectants. Des del centre sociosanitari d’Ashrafie s’han fet atencions mèdiques, revisions i distribució gratuïta de medicaments a prop de 1.000 persones.