CCOO lamenta que hi hagi 45.500 dones aturades més que fa dos anys en un entorn de recuperació de l’ocupació marcadament masculinitzat

Creix tant la contractació temporal com l’ocupació a jornada parcial, les dones són les que reben el major impacte de la precarietat

Les dades de l’Enquesta de població activa del 2n trimestre del 2021 deixen veure que tot i una certa millora de l’activitat en relació amb el 2020, no assolim la normalitat prèvia a la pandèmia (2n trimestre del 2019). El mercat de treball no ha tingut la capacitat d’absorbir els efectius i ha relegat gran part de la població treballadora, sobretot dones, a les llistes de l’atur. La temporalitat i la parcialitat continuen en un nivells insostenibles entre els llocs de treball, i la incidència de la precarietat s’acusa entre les dones. Els resultats evidencien la urgència d’aplicar mesures com ara polítiques actives d’ocupació efectives, suport a les persones desocupades i a les que encara romanen en situació d’ERTO, així com accions per reactivar l’economia i la dinàmica del mercat de treball.

EPA del segon trimestre de 2021
EPA del segon trimestre de 2021

Recomanacions:

  1. La recuperació tant del teixit productiu com de l’ocupació han de superar un model ancorat en el baix valor afegit i la mà-+ d’obra intensiva. Les inversions pendents s’han de traslladar a un escenari socioeconòmic que no estigui llastrat per la reforma laboral.
  2. L’IPC avançat del juliol situa l’increment dels preus en un 2,9 %, molt per sobre de la millora pactada dels salaris. La recuperació necessita estabilitat i ampliació de la demanda agregada i això passa per millors salaris i per un SMI que se situï en el 60 % de la renda mitjana.
  3. La recuperació de l’ocupació és eminentment masculina per la precarietat endèmica dels sectors més feminitzats. Aquesta realitat s’ha de millorar mitjançant polítiques públiques i amb més negociació als sectors i a les empreses, mitjançant plans d’igualtat.

Feu clic per veure les gràfiques i més informació en PDF

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 29 de juliol de 2021