CCOO i UGT denuncien la situació de precarietat laboral que viu el sector de la Recerca a Catalunya

UGT i CCOO hem mantingut avui una trobada amb la Consellera de Recerca i Universitats per traslladar la nostra preocupació per la situació del sector de Recerca a Catalunya i reclamar solucions per acabar amb la situació de precarietat laboral que pateixen els treballadors i treballadores d’aquest sector estratègic a Catalunya.

En aquests moments s’està desenvolupant la tramitació de la llei de la ciència de Catalunya, i es presenta com un eix per aconseguir una Recerca de més qualitat, més cooperativa, més transparent i amb major difusió dels seus resultats. Però això, no es podrà aconseguir des de la precarietat i la inestabilitat del personal investigador.

La recerca, un dels sectors cabdals del nostre país, té al voltant del 60% dels seus treballadors i treballadores contractats de manera temporal, amb contractes per obra i serveis (mal definits en la majoria dels casos) i per períodes inferiors a la duració dels projectes i beques.  A aquesta inestabilitat laboral, contribueix de una manera clara, el caire temporal de la major part del finançament dels centres de recerca, que trobaria part de la seva solució amb un finançament directe estable que aporti solidesa al sector. A aquesta problemàtica es suma la falta de conveni col·lectiu sectorial  que dona lloc a que les condicions de treball a la recerca s’estiguin regulant, amb algunes excepcions de centres amb conveni propi, per convenis com ara el d’Oficines i Despatxos, que en cap cas reflecteix la realitat dels centres d’investigació, o directament per l’Estatut dels Treballadors.

Des de UGT I CCOO venim reclamant des de fa anys la necessitat de que el sector de la recerca tingui un conveni col·lectiu sectorial que reguli les condicions del personal del sector,

Es inacceptable que un sector estratègic com és el sector de la recerca de Catalunya no tingui un conveni sectorial. Desprès de set anys reivindicant la necessitat de negociar un conveni del sector de la recerca de Catalunya finalment es va arribar a un acord de l’àmbit funcional del futur conveni del sector de la recerca de Catalunya entre les organitzacions sindicals, CCOO i UGT, i la patronal del sector de Recerca de Catalunya, ACREC, amb la mediació del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Així s’ establia el punt de partida per la negociació d’un conveni col·lectiu per a les persones treballadores i les empreses del sector de la Recerca de Catalunya. El conveni afectaria a les entitats sense ànim de lucre, que estiguin participades per la Generalitat de Catalunya, i  dedicades principalment a l’execució de la recerca. Però iniciades les negociacions al gener de 2021, ens tornem a trobar amb el bloqueig de la negociació per part de  les patronals que es neguen a complir amb l’acordat envers a l’àmbit funcional de conveni i es neguen a negociar si aquest no es modifica.

No és possible que es perpetuï la precarietat en el sector i que això estigui passant en centres amb una àmplia participació de la Generalitat, i que desprès de set anys d’intents de negociar un conveni del sector de la recerca de Catalunya, de nou es bloquegi la negociació per la voluntat de deixar fora alguns centres.

La Consellera ha mostrat la seva predisposició per mediar amb la patronal del sector per tal de desbloquejar la situació del conveni. La regulació de les condicions de treball dels investigadors i investigadores de Catalunya no poden esperar mes, per això CCOO i UGT hem sol·licitat a la Consellera solucions urgents.