CCOO denuncia que el Departament d’Educació congela l’oferta de places d’FP al Baix Llobregat, quan s’ha incrementat la seva demanda

Milers d’alumnes no podran fer els cicles formatius triats

Catalunya és una de les comunitats que més sol·licita titulats i titulades de cicles formatius de grau mitjà i superior de formació professional (FP). La pandèmia de la COVID-19 també ha afectat l’oferta i la demanda d’ocupació, tal com detalla l’informe Infoempleo Adecco 2020. Segons aquest treball, l’FP supera la formació universitària, amb un 41,3 % d’ofertes de la primera per un 33,7 % de la segona.

Es confirma que els estudis d’FP gaudeixen d’una ocupabilitat creixent, ja que el 42,4 % del volum d’ofertes de feina a l’Estat espanyol és per a aquest tipus de titulats i titulades. L’OCDE també apunta que dos de cada tres llocs de treball de la pròxima dècada seran per a tècnics i tècniques de formació professional.

A Catalunya creix la demanda per estudiar cicles d’FP. L’any 2020 van haver-hi 80.071 preinscripcions registrades, i aquest 2021 han estat 93.987 (un increment de 13.916 persones, és a dir, un 17,4 % més).

Els cicles formatius de grau mitjà de cures auxiliars d’infermeria, d’informàtica i comunicacions i d’activitats físiques i esportives són els tres que concentren la major part d’aquesta gran demanda.

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya no vol incrementar l’oferta formativa, ni pública ni concertada, i deixa sense poder preparar-se per a la professió desitjada moltes persones al Baix Llobregat. Tot plegat significa que 400 alumnes de grau superior i 1.500 de grau mig no podran fer els cicles triats.

El departament argumenta que incrementar l’oferta educativa dificultaria l’ocupabilitat, una idea que rebutja CCOO, ja que el principal percentatge dels contractes de treball relacionats amb l’FP es concentra en cinc cicles formatius: Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, Desenvolupament d’aplicacions web, Cures auxiliars d’infermeria, Administració i finances, i Màrqueting i publicitat (dades del Ministeri d’Educació del 2021).

CCOO denuncia la política del Departament d’Educació sobre l’FP. No pot ser que les places que s’ofereixen continuïn deixant fora del sistema un nombre molt substancial de persones joves del nostre país i de les seves expectatives formatives i laborals. La política del departament continua sent incoherent i mancada de recursos si considerem aquesta formació com un vector de transformació del nostre model productiu.

CCOO proposa que l’oferta de titulacions d’FP amb gran demanda sigui incrementada. Cal crear una llista d’espera a la formació postobligatòria, així com un model propi de formació dual i l’alternança a partir del debat de la concertació amb els agents socials.