CCOO denuncia la invisibilització del lleure i les condicions extremadament precàries que pateixen les seves treballadores i treballadors

Ahir saltava la notícia als mitjans de comunicació de la denúncia que feien les treballadores i treballadors d’una casa de colònies de Rosa dels Vents a Lleida. Els monitors i monitores denunciaven condicions laborals d’explotació amb jornades inhumanes de 24 hores, elevades ràtios de menors per monitor i, en general, una manca de supervisió per part de l’entitat en matèria de prevenció. A més, assenyalaven que la formació impartida per l’entitat era insuficient per desenvolupar de manera adequada les diferents activitats ofertes durant el temps de colònies a la casa.

Però aquest no era un cas aïllat: treballadors i treballadores d’altres cases de colònies, sense conèixer-se entre ells s’han posat en contacte amb CCOO per denunciar unes condicions laborals més properes a l’explotació laboral que a un treball del segle XXI. Tots i totes joves, i, per a alguns, la primera feina.

Totes aquestes persones treballadores denuncien:

  • Jornades ininterrompudes de 24 hores. Pel tipus de servei, el conveni ja preveu la disponibilitat de 24 hores en aquest servei, però disponibilitat no implica quadrants d’activitats de 8 del matí a 12 de la nit, sense moment de descans en tot el dia, amb tan sols 20 minuts per menjar i amb escasses hores de son, ja que a la nit toca també vigilar les possibles incidències.
  • Treball continu (de dissabte a dissabte) durant diverses setmanes, fins i tot el mes sencer, sense cap dia lliure.
  • Acomiadaments sense comunicació oficial per queixar-te de les condicions laborals.
  • Sobrecàrrega de feina.
  • Manca de formació i de prevenció.
  • Irregularitats i retards en la cotització a la Seguretat Social.

CCOO hem denunciat des de fa temps les condicions laborals precàries que pateixen els monitors i monitores del lleure educatiu, que inclouen l’abús de contractació temporal fraudulenta, les modificacions de les condicions laborals sense complir ni temps ni forma i, per acabar-ho d’adobar, tot per uns salaris que en molts casos només estan lleugerament per sobre de l’SMI.

Les colònies d’estiu, un espai de gran valor educatiu per als infants, impliquen un alt nivell de responsabilitat dels treballadors i treballadores que els acompanyaran durant tota la setmana. Empreses com Rosa dels Vents s’aprofiten de la necessitat del jovent i posen en perill tant els treballadors i treballadores com els infants que estan al seu càrrec, amb la qual cosa vulneren, en tot cas, la Llei de prevenció de riscos laborals.

La permissivitat amb la qual se senten per aplicar aquesta precarietat a les seves treballadores i treballadors no es pot entendre sense mencionar l’oblit i la desvaloració que l’educació en lleure pateix per part de la societat: sent un sector majoritàriament jove, no es reconeix la tasca educativa que els monitors i monitores exerceixen.

Fa un parell de dies fèiem una denúncia pública conjunta dels sindicats representatius a la mesa del conveni, de la precarietat a què les patronals aboquen els treballadors i treballadores del lleure (pretenen congelar el seu salari l’any 2018, 2020, 2021 i gran part del 2022). A aquesta precarietat salarial, hi afegim la denúncia pública de condicions de treball indignes i explotadores.

Des de CCOO estem recollint els testimonis d’aquests treballadors i treballadores i valorarem emprendre les accions legals oportunes.

L’amor i la motivació cap a l’educació en el lleure que sentim no és motiu per a la servitud gairebé feudal que se’ns imposa.
Volem un treball digne!!