CCOO de Catalunya valora positivament l’acord de partits per a la investidura de Pedro Sánchez

Fracassat l’intent d’investidura de Núñez Feijóo amb la intenció d’articular un govern amb el partit d’ultradreta VOX per desmuntar l’agenda de reformes progressistes i d’un abast social de gran importància per a milions de persones, les negociacions per renovar el govern de coalició progressista entre PSOE i Sumar s’intuïa prou complicat, com així ha estat.

L’acord sobre la llei d’amnistia que havia de superar els efectes judicials del Procés a Catalunya era peça imprescindible per configurar una majoria al Congrés amb els partits nacionalistes i independentistes, gallecs, bascos i catalans.

La dreta ha impulsat una campanya brutal contra el possible acord fent crides a les mobilitzacions al carrer, desplegant una campanya mediàtica dels mitjans conservadors i, fins i tot, utilitzant l’ala conservadora del poder judicial per manifestar-s’hi en contra. Una oposició que pràcticament emula la crida a l’alçament nacional contra la investidura d’un govern progressista.

Des de CCOO de Catalunya manifestem el nostre acord amb els partits que han configurat un acord d’investidura per diferents motius:

  • La llei d’amnistia és un acord polític imprescindible per recuperar la normalització institucional al país, superar el conflicte polític, corregir els efectes desproporcionats d’alguns processos judicials i impulsar una agenda econòmica i social en benefici del conjunt del país.
  • L’acord consolida un cicle de govern progressista que en una dècada pot consolidar un nou contracte social.
  • La majoria que dona suport a la investidura és un reflex de la realitat plurinacional del país i pot significar un avenç molt important a les transferències de competències que apropin les polítiques a la realitat de cada territori.
  • En clau catalana, el traspàs de rodalies i la condonació d’una part del deute del FLA exigeixen al Govern de la Generalitat reforçar el diàleg social i polític.
    • S’ha de  garantir la millora del servei de rodalies a la ciutadania i s’han de garantir les condicions laborals dels treballadors i treballadores de RENFE i ADIF.
    • La condonació del deute millora el marge planificat inicialment per als pressupostos del 2024 i permet un major desplegament de les  polítiques socials.
    • Per totes dues coses CCOO, demanem al Govern la convocatòria urgent de les taules de negociació, tant per a rodalies com per als pressupostos. 

Amb l’acord d’investidura s’obre el camí a una legislatura complexa, amb l’oposició desbocada d’una dreta embogida i en la qual les forces polítiques i socials d’esquerres han d’enfortir els marcs de diàleg social i polític i han de defensar amb el suport de la classe treballadora una agenda social que redueixi les desigualtats i la pobresa, que millori les condicions salarials i laborals i que enforteixi els serveis públics i la protecció social. Una agenda de transició justa per a la transformació verda i digital del teixit productiu. Un país feminista i un país que posi les bases per avançar l’emancipació del jovent i la justa acollida de la població immigrant.