CCOO de Catalunya valora positivament el pagament dels ajuts directes a persones en situació d’ERTO i a fixes discontinus amb prestació extraordinària

Al setembre caldrà planificar, des del diàleg social, noves ajudes per a les més de 60.000 persones que continuen sense recuperar l’activitat

90.285 persones treballadores han cobrat ja les ajudes de 600 o 700 euros segons va informar ahir el Departament d’Empresa i Treball. Són persones que han estan afectades per un ERTO entre l’1 de gener i el 31 de maig del 2021 o persones amb contracte fix discontinu que han rebut la prestació extraordinària durant el mes de maig. El 74 % de les persones beneficiàries han cobrat 700 euros, ja que porten més de tres mesos sense activitat.

L’objectiu d’aquest ajut ha estat complementar la pèrdua de poder adquisitiu d’aquests col·lectius com a conseqüència de la COVID-19. Les ajudes s’han fet efectives en el termini previst i han arribat fins als 60.867.700 euros.

CCOO de Catalunya valorem positivament que es doni compliment a l’acord assolit en el marc del Consell del Diàleg Social de Catalunya, signat el passat 14 de juny entre Foment, Pimec, UGT, CCOO i el Govern; i que el pagament hagi estat àgil, a diferència de les endarrerides ajudes del primer trimestre, que van afectar 141.796 persones treballadores. Aquestes ajudes a les persones treballadores, conjuntament amb les ajudes acordades per millorar la solvència de persones autònomes i d’empreses, han estat de gran importància per pal·liar l’empitjorament de la situació de la pandèmia al llarg de l’estiu.

Al mes de juliol l’atur ha baixat en 37.548 persones a Catalunya (un -8,4 %) i ha deixat la xifra de persones aturades en 408.314, i això ha afectat d’una manera molt acusada dones, joves i persones immigrants. Malgrat aquesta reducció, a aquesta xifra hi hem de sumar les 62.552 persones que continuen en ERTO a finals de juliol, moltes d’elles amb una forta acumulació de temps aturada. Per això reclamarem, a la propera reunió del Consell del Diàleg Social del 8 de setembre, que cal planificar noves ajudes per compensar la pèrdua salarial de les persones que no podran recuperar la seva activitat i continuïn en situació d’ERTO.

A més, és urgent tenir uns nous pressupostos de la Generalitat que puguin incrementar les partides socials per fer front a les necessitats de la ciutadania en situació de més vulnerabilitat (aturats de llarga durada, llars sense ingressos…) i dotar de més pressupost destinat a la renda garantida de ciutadania, entre d’altres.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 d’agost de 2021