CCOO convoca vaga a les representacions diplomàtiques del Brasil a Espanya

Els treballadors i treballadores locals de l’Ambaixada del Brasil a Madrid i dels consolats de Madrid i Barcelona han decidit anar a la vaga parcial el proper 25 d’abril, després de diverses sol·licituds de revisió salarial no respostes, i de més de 10 anys sense reajustament salarial. La convocatòria coincideix amb la visita oficial que el president Lula realitzarà a Espanya.

El personal laboral local dels tres llocs de l’Itamaraty (Ministeri de Relacions Exteriors) a Espanya informen que faran una aturada parcial el proper 25 d’abril, emparats per CCOO i segons marca la legislació laboral vigent a Espanya.

Reivindiquem un reajustament salarial del 30 % per compensar la pèrdua de poder adquisitiu que estan suportant els darrers anys a causa de l’elevada taxa d’inflació registrada a Espanya, especialment en productes i serveis bàsics com l’energia elèctrica, el gas, l’habitatge, l’alimentació i el tèxtil entre d’altres. Els reajustaments salarials aplicats fins ara no han estat suficients per mantenir el poder adquisitiu dels treballadors, cosa que ha comportat que tinguin serioses dificultats per poder afrontar tots els pagaments mensuals.

El Ministeri de Relacions Exteriors del Brasil podria aplicar reajustaments addicionals als ja fixats per les lleis dels treballadors, dins del conveni col·lectiu d’oficines i despatxos d’aplicació, i això ajudaria en gran mesura d’aquesta manera a mitigar la pèrdua de salari. La darrera vegada que es va adoptar aquesta mesura va ser ja fa més d’11 anys. Després de tant de temps, la situació s’ha tornat crítica. Madrid i Barcelona figuren dins de la llista de les 10 ciutats més cares d’Europa, tot i això, els contractats brasilenys, que realitzen les mateixes funcions que els seus col·legues europeus, però reben salaris inferiors.

La sol·licitud de reajustament salarial la van presentar els funcionaris locals el passat mes de març de 2022, i es va tornar a sol·licitar l’octubre de 2022. En cap de les dues ocasions s’ha rebut cap resposta per part de l’Itamaraty, cosa que ha generat un clima de frustració i sentiment d’abandonament dels treballadors.

Amb l’objectiu de donar visibilitat a aquesta demanda, i després d’un any esperant resposta, es convoca una aturada parcial per al proper 25 d’abril coincidint amb la visita oficial que el president Lula realitzarà a la capital d’Espanya.