CCOO constata que la incertesa econòmica i el context inflacionari dificulten un millor creixement de l’ocupació

La taxa de temporalitat se situa en un 14,5 %, gairebé 2 punts percentuals menys que el trimestre passat i 5,7 punts menys que el 2021

Les previsions econòmiques ja situaven que l’increment de preus i la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris produirien una davallada del consum de les llars. Tot i l’estabilitat laboral i la resiliència que ha vingut demostrant el mercat de treball en contra les dificultats inflacionàries, ara es comença a ressentir. És positiu el creixement de població activa, de població ocupada i la reducció de l’atur respecte d’ara fa un any, evidenciant que encara hi ha capacitat de generar ocupació. També la temporalitat segueix perdent pes, ja que l’ocupació estable no para de créixer. No obstant això, és evident que cal apostar per increments salarials per mantenir el poder adquisitiu de les famílies, recuperar el consum de les llars i reactivar la demanda. I a la vegada, cal apostar per uns pressupostos que garanteixin l’escut social tan necessari per a les persones amb les rendes més baixes.

Atur Catalunya/Espanya

Els resultats de l’Enquesta de població activa (EPA) per al darrer trimestre del 2022 indiquen que el nombre de persones aturades a Catalunya ha caigut en un 2,1 % respecte del 2021, el que es tradueix en 8.200 persones, que deixa com a resultat un total de 387.200 persones sense feina.

A Espanya, la xifra de persones desocupades ha estat de 3.024.000, amb una taxa d’atur del 12,9 %. La taxa d’atur a Catalunya se situa en un 9,9 %, 0,6 punts percentuals més que el trimestre anterior i 0,3 punts percentuals menys que el quart trimestre del 2021. Malauradament, la taxa d’atur femenina (10,1 %) es manté superior a la masculina (9,7 %), tot i que en un any, són els homes els únics que han augmentat les xifres de l’atur, concretament en 18.600 homes més (10,5 %), mentre que les dones han reduït en 26.800 efectives (-12,3 %).

Ocupació

Respecte de les dades de població ocupada, podem dir que per aquest quart trimestre del 2022 l’ocupació s’ha reduït en 40.900 persones respecte del trimestre anterior (1,2 % menys). En termes interanuals, l’ocupació ha augmentat en 20.900 persones, creixement que significa un 0,6 %. La taxa d’ocupació per al quart trimestre del 2022 és del 54,7 % a Catalunya. Aquesta xifra representa 0,4 punts percentuals menys que l’any 2021 i 1 punt menys en comparació al trimestre anterior.

Atur per províncies

L’anàlisi per províncies ens mostra com Barcelona registra la taxa d’atur més elevada, amb un 10,2 %, seguida de Tarragona (9,8 %), Lleida (9,5 %) i Girona (8,5 %).

Contractació i tipus de jornada a Catalunya

El quart trimestre del 2022, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit creix en 205.000 persones (8,7 % més) respecte del 2021, mentre que el nombre de persones amb contracte temporal cau en 162.500 persones assalariades (27,2 % menys).

La taxa de temporalitat es redueix fins al 14,5 % per la conversió d’ocupació temporal a ocupació estable.

En relació amb el tipus de jornada, la xifra de persones que treballa a jornada parcial creix en 25.000 (5,9 % més) i el nombre de persones que ho fa a jornada completa redueix en 4.300 persones (0,1 % menys) respecte de l’any 2021. La taxa de parcialitat és del 12,7 %, amb una distància de 14 punts percentuals entre homes (6 %) i dones (20 %).

Per tot això, CCOO recorda que:

1. El paquet de mesures aprovat pel Govern de l’Estat a finals de desembre amb rebaixes del IVA del rebut de la llum i en els productes d’alimentació bàsica, abonament gratuït dels transports o el límit del 2 % pel increment de les rendes de lloguer, suposa un esforç important que s’ha de veure complementat per l’aprovació d’uns pressupostos que permetin també finançar les mesures acordades en el marc del Consell del Diàleg Social el passat 5 de desembre. La instrumentalització partidista de l’aprovació dels pressupostos és, en relació amb la precarietat en la que es troba instal·lada una bona part de la població catalana, un greuge amb conseqüències socials de primer ordre.

2. L’increment dels preus i la pèrdua de poder adquisitiu, especialment en els sectors productius menys organitzats suposa un llast per a l’estabilitat i el creixement. La posició de bloqueig permanent per part de la patronal a l’hora de garantir el poder de compra dels salaris en el marc dels convenis és injustificable quan al mateix temps s’han ampliat desproporcionadament els marges de benefici de la major part de les empreses. La pressió sobre la renda disponible de les llars treballadores es veu encara més agreujada amb l’increment de l’Euribor. Davant aquesta situació cal ampliar l’escut social de les rendes salarials i especialment de les més baixes, mitjançant un increment del salari mínim interprofessional i l’activació urgent de la negociació col·lectiva

3. El comportament del mercat de treball al llarg del 2022 mostra un impacte beneficiós de la reforma laboral, tant pel que fa el volum de l’ocupació com la seva qualitat. Tot i així l’EPA del quart trimestre situa que encara hi ha 387.200 persones en situació de desocupació. Una millora estructural del mercat de treball reclama una transformació efectiva de les polítiques d’ocupació per adaptar-les a les necessitats de les persones, fent front a la cronificació de l’atur i a l’estigmatització de certs col·lectius. L’aprovació de la llei d’ocupació estatal s’ha de veure en aquest sentit com una oportunitat. 

Feu clic per descarregar l’informe sobre l’Enquesta de Població Activa del 4t trimestre del 2022

Epa 4t 1
Epa 4t 2