CCOO celebra que l’atur registrat baixa a Catalunya fins a les 348.027 persones, una dada que no es veia des d’agost del 2008

La nova contractació indefinida augmenta un 284 % respecte del maig del 2021

El mes de maig del 2022 deixa una xifra de 348.027 persones desocupades, un 27,8 % menys que fa un any, cosa que mostra una reactivació i una millora sense precedents. Els efectes de la reforma laboral sobre la qualitat de l’ocupació semblen evidents, ja que un 47,4 % dels contractes signats al mes de maig han estat indefinits. Les dades deixen veure una clara recuperació de la dinàmica del mercat de treball, tot i que amb diferències entre homes i dones, ja que elles recuperen amb menor intensitat aquest ritme positiu. Tot i que l’escenari és favorable, gràcies en part a la retenció de l’ocupació amb mesures eficaces com els ERTO, la protecció per atur és feble (63,4 %) i  la inflació posa en risc que la recuperació sigui per a tothom, ja que afecta molt especialment les rendes més baixes. Calen, doncs, mesures com un pacte de rendes que asseguri el poder adquisitiu de salaris, prestacions i subsidis. Si no s’adopten mesures, l’encariment de la vida de les persones farà que moltes d’elles es vegin abocades a l’exclusió i la pobresa. I per això, creiem urgents mesures d’ajut específiques i l’increment inajornable de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya, congelat des de fa 12 anys.

Infografia Atur Maig 2022 1
Infografia Atur Maig 2022 2

Reivindicacions CCOO de Catalunya:

1. La inflació subjacent ha pujat al maig fins al 5 % perquè les empreses repercuteixen l’increment dels costos en els preus de consum, protegeixen d’aquesta manera els seus marges i excedents, mentre, no respecten els convenis signats o es neguen a signar-ne de nous que garanteixin el poder adquisitiu dels salaris. Davant d’aquesta situació són necessàries polítiques fiscals que reparteixin el cost de la inflació i reforcin la demanda agregada com a factor d’estabilitat econòmica.

2. L’economia catalana necessita inversions estructurals. D’això depèn que puguem superar amb èxit el repte de la doble transició mantenint el dinamisme i la robustesa del nostre teixit productiu. Les dades d’execució pressupostària del 2021 són exasperants i reclamen més transparència i responsabilitat. Calen capacitats sobre el terreny per garantir la licitació i l’execució d’inversions estructurals que no es poden ajornar.

3. La pròrroga de tres mesos del Pla de resposta a la guerra de Ucraïna és una bona notícia, però no és suficient. Calen també mesures a Catalunya que s’han de concertar en el marc del Consell de Diàleg Social i que disposin de recursos extraordinaris. La recent reunió de la Comissió de Seguiment del Consell de Diàleg Social de Catalunya només es pot titllar de decebedora ja que el Govern planteja un acord sense cap partida econòmica.

4. L’increment de preus afecta especialment les persones que viuen en risc de pobresa o d’exclusió social, això és el 26,3 % de la població catalana. És peremptori: incrementar immediatament l’IRSC, ampliar la cobertura de la RGC, un bo social de subministraments amb un pagament únic de 350 euros i mesures de suport al teixit productiu per garantir el manteniment de l’ocupació.

Notícia del mes:

El 17 de maig més de 1.200 delegats i delegades del sector de la indústria de Catalunya es van reunir en una assemblea multitudinària davant de la Delegació del Govern a Barcelona per fer sentir la seva veu i reclamar a l’Estat que abordi un pacte estatal per a la indústria que permeti afrontar el futur amb garanties d’estabilitat i amb una aposta per l’estratègia i per l’ocupació de qualitat.

L’assemblea  forma part d’una sèrie d’accions similars que estan tenint lloc aquests dies en tot el país i que desembocaran en una gran concentració de delegats d’indústria de tota Espanya a Madrid.

Feu clic per descarregar-vos la infografia de les dades de l’atur del mes de maig de 2022 en pdf

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 2 de juny de 2022