CCOO celebra que gairebé el 50 % de la nova contractació registrada el mes de setembre sigui indefinida

Les dades de l’atur registrat del mes de setembre mostren com, tot i l’escenari incert, el mercat de treball és capaç de generar ocupació. Les dades d’afiliació a la Seguretat Social deixen veure que hi ha 150.000 persones afiliades més que l’any 2019, moment previ a la crisi de la COVID-19, i 134.000 afiliacions més que el 2021. En aquest sentit, s’evidencia que el creixement de l’ocupació  és compatible amb la millora de d’aquesta, tot guanyant en qualitat. El lleuger increment de les xifres de l’atur responen al comportament estacional de fi de temporada, però això no priva de créixer en contractació i afiliació. Aquest resultat positiu és fruit del desplegament de la reforma laboral que cal seguir defensant, per tal de reduir la rotació laboral i la parcialitat involuntària. Cal contribuir a la millora del mercat de treball i reforçar el teixit productiu, cal apostar per la seva reindustrialització amb un marc de referència clar com el Pacte nacional per a la indústria. El mercat de treball té múscul per seguir mantenint l’ocupació, contribuint al manteniment de la demanda interna i sense malmetre l’economia. Però per això cal garantir el poder adquisitiu de les persones i cal una pujada de salaris amb el desbloqueig dels convenis col·lectius, per fer front al context inflacionari, ja asfixiant per a les famílies, que estem vivint.

ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ESPANYA

El mes de setembre del 2022 deixa una xifra de 354.318 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), cosa que significa una reducció interanual del 6,4 % (24.152 aturats i aturades registrats menys que fa un any).

Respecte del mes anterior, l’atur registrat presenta un increment de 3.373 persones (1 % més). La població menor de 25 anys registra un augment del 10,6 % respecte de l’agost, i sobretot són els homes joves els més afectats. Aquest resultat fa que a Catalunya hi hagi un total de 20.433 joves que cerquen feina sense èxit.

ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT

Respecte del setembre del 2021, ha caigut l’atur en tots els sectors. La construcció ha reduït l’atur en un 8,6 %, els serveis ho ha fet en un 7,2 % i la indústria, en un 3 % menys. Finalment, l’agricultura ha reduït l’atur en un 10,3 %.

Respecte del mes anterior, només la construcció ha aconseguit reduït l’atur, exactament en un 0,8 %. Per contra, la indústria ha augmentat en un 0,7 %, els serveis en un 0,6 % i l’agricultura en un 8,5 %.

ATUR PER SEXES

Les dones representen el 57,4 % del total de persones sense feina. Respecte de fa un any, els homes han reduït l’atur en un 6,2 % i les dones, en un 6,5 %. Respecte de l’agost del 2022, les dones han reduït l’atur en un 0,2 % i per contra els homes han augmentat en un 2,5 %.

CONTRACTACIÓ REGISTRADA

El total de nous contractes registrats a Catalunya el mes de setembre és de 265.006, dels quals el 49,4 % són de caràcter indefinit. Respecte del setembre del 2021, la contractació indefinida ha augmentat en un 184,8 % mentre que la temporal ha caigut en un 42,5 %. En comparació amb l’agost, s’han signat 45.759 contractes indefinits i 11.325 contractes temporals més.

Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya considera que:

1. L’estabilitat en el mercat de treball passa per mantenir la demanda, això és, el poder adquisitiu de les llars treballadores catalanes. La voluntat d’aprofitar la inflació per augmentar els marges de benefici corporatius a costa del salari de les persones treballadores és injust en termes socials, ineficient en termes econòmics i comporta de manera inevitable un escenari de conflicte.

2. També són rendes de les llars treballadores les pensions i les prestacions de les persones que pateixen una situació de desocupació, d’intermitència o de baixa intensitat laboral. En aquest sentit és inajornable la millora de l’índex de renda de suficiència de Catalunya i de la renda garantida de ciutadania per tal que arribi a més persones i s’actualitzi en relació amb l’augment de preus.

3. L’increment desorbitat dels preus reclama mesures estructurals com les mesures fiscals anunciades pel Govern central, però que s’han de veure acompanyades d’una intervenció en els preus dels productes i serveis bàsics, tal com preveu la Constitució. L’increment de preus de l’alimentació situa un nombre creixent de famílies catalanes en una situació de precarietat que hauria de ser incompatible amb els beneficis extraordinaris de les grans cadenes de distribució i venda.

4. La confecció dels pressupostos en l’àmbit de l’Estat i de Catalunya suposen una oportunitat única per cohesionar el debat polític entorn de les necessitats socials i del nostre teixit productiu. En aquest sentit calen uns pressupostos expansius amb un escut de protecció social millorat i inversions públiques en infraestructures i serveis. Cal una forta aposta per la formació professional que ha de permetre més cohesió entre generacions i l’adaptació de la força de treball a un model productiu millorat i més sostenible. 

Escolta aquí les declaracions de Ricard Bellera, Secretari de Treball i Economia:

20221004 Nota Atur Setembre 2022 Page 0001
20221004 Nota Atur Setembre 2022 Page 0002