Avui entra en vigor l’impuls legal per la igualtat retributiva entre dones i homes, que caldrà fer efectiu a totes les empreses

Aquest 14 d’abril entra en vigor el RD 902/2020, de 13 d’octubre, d’igualtat retributiva entre dones i homes, fruit de l’acord entre el Govern de l’estat, CCOO i UGT, una eina essencial per a impulsar l’assoliment de la igualtat efectiva en l’àmbit laboral.

Es tracta d’un decret que ve a reforçar el marc legal de la igualtat i a proveir d’eines per a aconseguir la igualtat retributiva i retallar la important bretxa salarial que encara pateixen les dones a Catalunya d’un 22,2%.

En aquest RD es reforcen els principis de transparència retributiva i de mateixa retribució a treballs d’igual valor. S’estableix que totes les empreses han de tenir un registre retributiu de tota la seva plantilla, al marge de la seva grandària, i en ell ha de ser inclòs també el personal directiu i els alts càrrecs.

Hauran de recollir-se en el registre retributiu de cada empresa, sempre desglossats per sexe, la mitjana aritmètica i la mitjana del realment percebut en cadascun dels conceptes retributius en cada grup o categoria professional, nivell, lloc o qualsevol altre sistema de classificació que s’apliqui en l’empresa. Al seu torn, aquesta informació haurà d’estar desagregada en atenció a la naturalesa de la retribució, incloent salari basi, cadascun dels complements i cadascuna de les percepcions extrasalarials, especificant de manera diferenciada cada percepció.

Per a realitzar aquest registre, es troba a disposició de les empreses una eina voluntària i gratuïta que ha estat desenvolupada pel Departament de treball, afers socials i famílies, i una guia pactada pels agents socials al consell de relacions laborals. I demà es presentaran eines addicionals per part del ministeri de treball i de igualtat..

D’altra banda, les empreses que hagin d’elaborar un pla d’igualtat (a partir de març de 2022, totes les de més de 50 persones treballadores) estaran obligades, a més del registre, a fer una auditoria salarial que comprovi si el sistema retributiu de l’empresa, de manera transversal i completa, compleix amb l’aplicació efectiva del principi d’igualtat entre dones i homes en matèria de retribució. En aquest moment el grup de treball constituït pel Ministeri de Treball, el Ministeri d’Igualtat i els agents socials continua treballant en el desenvolupament d’un mètode consensuat per a l’elaboració d’aquesta auditoria salarial.

Aquest decret és clau. D’una banda, ens permetrà detectar i quantificar les discriminacions; per una altra, aquests diagnòstics precisos i aquesta transparència ens permetran a les organitzacions sindicals demanar explicacions i reclamar accions concretes a les empreses.
Però la precarietat al mercat laboral i la pèrdua d’equilibris a la negociació col·lectiva dificulta el compliment real per part de totes les empreses. Per això des de CCOO de Catalunya ens mobilitzem per derogar la reforma laboral i exigim al govern de la Generalitat més recursos i actuacions inspectores per vigilar el desenvolupament d’aquesta normativa. Cal impulsar la igualtat efectiva en l’àmbit laboral, que s’ha d’acompanyar de polítiques públiques per aconseguir una societat més justa, més igualitària i inclusiva.