El sindicat reclama al nou govern de la Generalitat que doni l'impuls definitiu al Projecte de llei per a l'eradicació de l'amiant a Catalunya

CCOO de Catalunya dona suport a la llei per un fons de compensació per a les víctimes de l'amiant, tant en exposicions laborals com ambientals


FotoLa instauració d'un fons de compensació per a les víctimes de l'amiant, a semblança dels existents en països del nostre entorn com França, és una antiga reivindicació de CCOO i UGT i de la Federació Estatal d'Associacions de Víctimes de l'Amiant, motiu pel qual s'han dirigit per carta a la taula i als portaveus de la Comissió Parlamentària de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a sol·licitar el vot favorable dels tots els grups a la proposició de Llei.

El 13 d’abril al Congres dels Diputats es votarà la proposició de Llei, anteriorment discutida en la Comissió Parlamentària de Treball del Congrés dels Diputats, amb acord entre els diferents grups parlamentaris en l’anterior legislatura, però que no va arribar a completar la seva aprovació per l'avançament de les eleccions generals.

Les persones afectades per l'amiant, tant en exposicions laborals com ambientals, tenen greus dificultats per a veure rescabalat el mal sofert a causa dels obstacles que massa sovint posen les empreses, les Mútues i fins i tot de la pròpia administració a través de l’ Institut Nacional de la Seguretat Social, que condemnen a les persones malaltes i a les seves famílies a un calvari administratiu i judicial que es prolonga durant anys. Una odissea d'incerteses, tràmits, recursos, sentències i apel·lacions que en massa casos es resol quan la víctima ja ha mort, impedint-li veure reconeguts els seus drets en vida; i que en el cas de les exposicions ambientals s'incrementen les dificultats per la dificultat en els processos judicials a establir la relació causal.

CCOO, conjuntament amb UGT i la Federació Estatal d'Associacions de Víctimes de l'Amiant, s'han dirigit per carta a la taula i als portaveus de la Comissió Parlamentària de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions per a sol·licitar el vot favorable de tots els grups a aquesta proposició de Llei que compta amb el mateix text que el presentat pel Parlament del País Basc en 2017.

Per a les organitzacions signants de la carta l'aprovació del Fons de Compensació per a les Víctimes d'Amiant és l'única manera de començar a saldar un deute que com a societat hem contret amb els qui continuen emmalaltint i morint per unes exposicions que es podien i s’haurien d’haver evitat.

Per part de CCOO de Catalunya també reclamem al nou govern de la Generalitat que doni l’impuls definitiu al Projecte de llei per a l’eradicació de l'amiant a Catalunya, amb la participació dels agents socials i establint una interlocució estable i permanent per al seguiment de la seva implementació i aplicació.

Cal tenir present que l’amiant és un producte molt perillós que provoca malalties irreversibles que poden aparèixer després d’anys d’haver-se produït l’exposició, prohibit al 2001, però que continua present en molts equips de treball, edificis i instal·lacions, públiques i privades, suposant un greu problema de salut laboral, salut pública i mediambiental.

Cal, per tant, una acció integral, transversal i coordinada per a la retirada diligent i definitiva de l’amiant al conjunt de Catalunya, fonamentada en un marc de finançament i inversió pública completada a través dels Fons Estructurals Europeus existents dins de l'àmbit de la Directiva d'Eficiència Energètica, així com del Fons de Recuperació Next Generation EU.


31/03/2021

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.