Dos sindicalistes de CCOO de Catalunya reben la Medalla President Macià 2020 al mèrit al Treball

Alfonsa Santiesteban i Jordi Presas veuen reconeguda la seva trajectòria

Dos sindicalistes de CCOO de Catalunya han estat reconeguts amb la medalla President Francesc Macià 2020 al mèrit al Treball, que atorga la Conselleria de treball, afers socials i famílies, a proposta del sindicat. Concretament són Alfonsa Santiesteban i Jordi Presas, que rebran la distinció el proper 11 de desembre, en una cerimònia telemàtica, que es podrà veure al canal de Youtube https://www.youtube.com/user/treballcat

Alfonsa Santiesteban

Alfonsa Santiesteban L’actual coordinadora de CCOO de l’Anoia, de 59 anys, va néixer a Lora de Río (Sevilla) i va arribar amb la família al barri de Sant Maure de Santa Margarida de Montbui a l’edat de 7 anys, buscant una millor forma de vida i fugint de la persecució política de la dictadura franquista pel compromís polític del seu pare, que continuà a Catalunya. Començà a treballar dels 14 als 23 anys a diferents empreses tèxtils d’Igualada com a aprenenta i operària de confecció. De ben jove formà part de la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes “La Convivència” del barri de Sant Maure, lluitant pel centre d’atenció primària, escoles, asfaltat de carrers, enllumenat públic o provisió d’aigua.

L’any 1979 s’afilia al sindicat CCOO i forma part de les candidatures a les eleccions de l’empresa Pepa Martí. Va formar part del comitè d’empresa fins al seu tancament, l’any 1984. Ha format part de la comissió executiva del sindicat del tèxtil a la comarca, ha negociat convenis, expedients de regulació, tancaments… Posteriorment es va especialitzar en assessorament sociolaboral i per a treballadors i treballadores estrangers al CITE-CCOO. Ha ostentat diverses responsabilitats sindicals a la Unió Comarcal de CCOO de l’Anoia i actualment és la coordinadora de CCOO a l’Anoia en la unió intercomarcal de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf i responsable de cooperació i solidaritat.

L’Alfonsa Santiesteban escriu articles a la premsa comarcal, participa en tertúlies i debats a la televisió i és una ciutadana crítica, compromesa i molt activa en el teixit associatiu de l’Anoia. Forma part de la Plataforma Feminista de l’Anoia, d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, de la Plataforma Aigua és Vida o d’Igualada Solidària. Ha col·laborat amb CERCA (Grup de Recerca en Ciències Socials) en el projecte «Sota la pell del Rec», recull audiovisual de memòria oral de vivències de persones vinculades al barri del Rec d’Igualada i amb la campanya “Lluites compartides” d’Òmnium Cultural.

Destacar les 30 entitats que s’han implicat activament fent cartes d’acompanyament a la seva candidatura a la medalla Francesc Macià, que expressen la diversitat social de la comarca, destacant l’Ajuntament de Montbui, Ajuntament d’Igualada, Consell Comarcal de l’Anoia, Unió Empresarial de l’Anoia, les 20 entitats que componen Igualada Solidària, l’Associació Catalana d’Amics del poble Sahrauí de l’Anoia, Aigua és Vida o Càritas.

L’Alfonsa Santiesteban, sindicalista molt respectada, de conviccions fermes de bon tracte, farà un pas al costat en la seva responsabilitat el proper congrés de la unió intercomarcal previst per abril de 2021. És una referència pels treballadors i treballadores de l’Anoia, un mirall de compromís honest i militant a favor de la cohesió social, la lluita feminista, la cooperació i la solidaritat internacional, els drets humans o en la reivindicació de serveis públics universals i de qualitat.
Segons Josep M. Romero, secretari general de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf: “ … hem proposat el reconeixement de la trajectòria personal i sindical d’un dels nostres millors actius, l’Alfonsa Santiesteban. Ella ha decidit jubilar-se el proper congrés i la seva trajectòria la fa absolutament mereixedora d’aquesta medalla. Representa la visibilització de milers de dones treballadores lluitadores del sector del tèxtil de l’Anoia i a la classe treballadora del seu barri, de la seva ciutat – Sta. Margarida de Montbui-, de la Conca, d’Igualada i també un missatge optimista en el futur de l’Anoia. El compromís amb la necessitat d’un futur industrial, amb ocupació de qualitat, amb un desenvolupament sostenible i inclusiu per sortir d’aquests alts nivells d’atur i desigualtat creixent massa instal·lats a la comarca”.

Jordi Presas

Jordi Presas
Jordi Presas i Vidal va néixer a Cassà de la Selva el dia 15 de juny del 1957. Des de la seva joventut ha estat implicat en la vida política i sindical. Ja a la Universitat Laboral d’Osca i, posteriorment, durant el servei militar a Jaca, feia difusió clandestina en pro dels drets democràtics i laborals.

A l’any 1975, amb divuit anys, s’afilia a la CNT i obre un local sindical a Cassà de la Selva. En aquest local, a més de fer-hi atenció a les persones treballadores, s’hi endeguen processos electorals sindicals.

Per la situació política del moment, la CNT demana boicot a les eleccions sindicals. El Sindicat de Treballadors de Cassà de la Selva i comarca forma part de la creació de la Confederació Sindical de Treballadors de Catalunya (CSTC), un sindicat creat l’any 1980 a partir de la unió de Solidaritat d’Obrers de Catalunya (SOC) i els Col·lectius de Treballadors (fundat el 1977) en nom de la construcció del sindicalisme nacional català. El 1983 es va acabar el procés constituent, el SOC va desaparèixer formalment i la CSTC va ocupar el seu espai.

A l’any 1989, després d’una decisió conjunta, obren converses amb altres sindicats per integrar-s’hi. Aquestes són amb USO, CCOO i CGT. Finalment, el sindicat que més garanties els dona és CCOO, i el 1 d’abril del 1989 s’hi incorporen, fruit dels acords entre totes dues parts. Després de la incorporació a CCOO, i per iniciativa de Jordi Presas, constitueix el Seminari Salvador Seguí, que, a hores continua sent un espai de discussió cultural i sindical en el pla nacional.

A la tardor de 1991 entoma la secretaria general de CCOO de les Comarques Gironines, una responsabilitat que exercirà fins al març del 2004. A partir d’aquell moment i fins a l’actualitat ha estat secretari d’acció sindical, de socioeconomia i ha tingut responsabilitats a tots els òrgans de direcció de CCOO, tant en l’àmbit de Comarques Gironines com en l’àmbit de Catalunya.

El 15 de setembre del 2020 Jordi Presas es jubila de la seva activitat professional i inicia una nova etapa de militància activa a CCOO.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 9 de desembre de 2020