CCOO veu necessari prendre mesures de contenció de la COVID-19 trobant l’equilibri entre la protecció de la salut i l’impacte social i econòmic

El Govern de la Generalitat i els agents socials han mantingut diferents reunions per abordar l’evolució de la pandèmia i les mesures necessàries per reduir el seu impacte

El Govern de la Generalitat ha informat de les mesures de contenció de l’evolució del virus a Catalunya, després que els indicadors de contagis s’hagin disparat en les darreres setmanes i, sobretot, veient el creixement del risc de rebrot que pot multiplicar-se en els propers dies i setmanes si no es prenen decisions.

En concret, han proposat reduir en la mesura del possible la mobilitat i els espais de sociabilitat. A la feina, recomanen el treball a distància en totes les tasques que siguin possible, reforç de les mesures de protecció (distància, EPI i neteja), flexibilitat horària per evitar aglomeracions i evitar espais comuns d’esbarjo i dinars.

El comerç haurà de reduir l’aforament fins al 30 %, garantint el control de manera efectiva a tots els locals de més de 400 metres quadrats.

Es vol mantenir l’oferta de servei en el transport públic al 100 % i en alguns casos per sobre, independentment que la demanda baixi en diferents trams horaris.

Es vol reduir l’aforament al 30 % a les instal·lacions esportives que tinguin control d’accés i tancar les que no en tinguin.

També es proposa reduir l’aforament al 50 % en l’àmbit de la cultura.

Es farà el tancament del sector de la restauració (bars i restaurants) permetent l’entrega a domicili. Els restaurants dels hotels podran obrir per garantir serveis a hostes.

Hi haurà tancament del sector del joc i els congressos i les fires.

S’optarà per classes teòriques de les universitats de manera virtual.

Totes les mesures tindran un efecte de quinze dies inicialment i seran pendents de validació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Aquestes dures mesures pretenen tenir un efecte de contenció que eviti una evolució creixent del contagi que pugui tenir una fase de descontrol i obligui a prendre mesures més dràstiques, segons el Departament de Salut.

Des de CCOO entenem que la ciutadania, en tots els seus àmbits, ha de prendre consciència de la gravetat de la situació i la necessitat de prendre mesures de protecció individual que evitin efectes col·lectius. Hem de ser conscients de la necessitat de ser proactius en el control de la pandèmia.

També exigim al Govern que comenci a reforçar el sistema sanitari català per fer front al control sanitari del virus amb criteris preventius, però també per recuperar la resta d’atenció a les patologies no-COVID-19 que estan agreujant les condicions de salut de la ciutadania, amb l’allargament de les llistes d’espera o la falta d’atenció especialitzada i el col·lapse de l’atenció primària. És imprescindible fer inversions en el sistema de salut per no haver de frenar la sociabilitat i l’economia i el treball en les diferents fases d’afectació que ens podem trobar en aquesta pandèmia.

Per fer front a les mesures anunciades avui pel Govern, demanem que s’estableixin ajuts en compensació als efectes que els sectors afectats tindran en aquests quinze dies i el reforç i la coordinació entre les oficines del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i del SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal) per garantir les prestacions a les persones treballadores que es veuran afectades.

Per gestionar aquesta pandèmia hem de trobar l’equilibri entre salut i socioeconomia. Més inversions al sistema sanitari evitaran frenar l’activitat econòmica i laboral. Si hem d’aturar l’activitat s’han de compensar els sectors afectats. Just equilibri.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 14 d’octubre de 2020