CCOO alerta que el sector dels ensenyaments no reglats de Catalunya es troba en una situació crítica

Concentració dijous 1 d’octubre a les 12 h a International House (c/ Trafalgar 14, de Barcelona)

El sector dels ensenyaments no reglats abasta 10.000 treballadors i treballadores en més de 450 centres de treball a Catalunya (acadèmies d’idiomes, informàtica, reforç escolar, activitats extraescolars, formació contínua, formació ocupacional, preparació d’oposicions, ensenyaments artístics i altres).

Considerem que és un sector estratègic per a la formació al llarg de la vida (encara sent educació no formal), tant per a l’alumnat com per als treballadors i treballadores.

Des de CCOO estem denunciant ja durant molts anys la precarietat que pateixen els treballadors i treballadores als centres de treball.

Actualment tenim aproximadament el 60 % de les empreses en ERTO de suspensió o en ERTO parcial. La gran majoria de les empreses són petites empreses, i més del 80 % dels treballadors i treballadores tenen un contracte a temps parcial, amb molts contractes fixos discontinus. Moltes empreses del sector no arriben a cinquanta persones de plantilla, i, per tant, és pràcticament impossible que hi hagi representació legal dels treballadors i treballadores, la qual cosa afavoreix un abús en les condicions laborals (parcialitat, temporalitat, excés de jornada), que la situació de COVID ha empitjorat, i ha portat moltes empreses directament a acomiadar sense poder tenir el dret a una negociació amb garanties i ha deixat centenars de treballadors i treballadores en una situació de vulnerabilitat absoluta.

CCOO denuncia que s’han produït decisions totalment arbitràries com el tancament de les escoles de Merit (més de cent treballadors i treballadores van perdre el seu lloc de treball) o la recent decisió del cessament de l’activitat d’International House Barcelona, que afecta tres-cents treballadors i treballadores a Barcelona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Tarragona, Palma de Mallorca i Saragossa. Aquestes són mostres de la crisi que està vivint el sector i que afecta greument els treballadors i les treballadores.

Reclamem a l’Administració de la Generalitat que s’impliqui per trobar una sortida per aquest sector de manera urgent. Igualment, instem les empreses i la patronal a asseure’s per buscar conjuntament solucions, amb transparència en el marc de la negociació col·lectiva.

Demà dijous, 1 d’octubre, a les 12 hores, tindrà lloc una concentració dels treballadors i les treballadores d’International House, al carrer de Trafalgar, 14, de Barcelona.