CCOO de Catalunya alerta que la deflació instal·lada des de fa cinc mesos comporta riscos molt evidents per al teixit social i econòmic

Valoració de les dades de l’IPC de l’agost del 2020

Des del començament de la crisi a causa de la COVID-19, l’economia catalana s’ha vist sotmesa a una deflació que en un primer moment era deguda més a la caiguda dels preus energètics, però que ara es trasllada, per segon mes consecutiu, a la inflació subjacent. La davallada turística al més d’agost i el degoteig de tancaments empresarials que s’està fent manifest aquests darrers dies mostren un escenari macroeconòmic molt preocupant que reclama d’una acció urgent tant  socialment, ja que massa llars estan en una situació de forta vulnerabilitat, com en l’àmbit del teixit productiu, que necessita d’inversions que generin estabilitat, certesa i qualitat en l’ocupació. L’ajornament dels plans de reactivació econòmics per raons alienes a les prioritats socials i econòmiques suposa un risc que no podem assumir. Avui la responsabilitat apel·la amb urgència a una entesa dinàmica entre administracions públiques i a un diàleg social reforçat.

A Catalunya l’IPC interanual és de -0,8 %, exactament el mateix índex del mes passat, se situa tres dècimes per sota de l’indicador estatal, que és de -0,5 %. Es consolida, doncs, l’escenari de major deflació per a Catalunya que per al conjunt de l’Estat, que va iniciar-se al maig.

Quant a la cistella de productes, els productes amb índexs més negatius i, per tant, amb més deflació han estat el transport (-5,0 %), l’habitatge (-2,8 %) i l’oci i cultura (-2,2 %). Per altra banda, els productes que presenten un índex més elevat són els aliments i begudes no alcohòliques (que s’incrementen un 2,1 %), el vestit i calçat (1,1 %) i els productes i serveis relacionats amb l’ensenyament (1,1 %).
Tant el transport com l’habitatge, que són els productes amb índexs més negatius evidencien la seva dependència del petroli, la baixada continuada del preu del qual ha arrossegat la caiguda del preu d’aquests productes.

En l’àmbit de l’Estat, l’IPC interanual se situa en el -0,5 %, una dècima per sobre del mes anterior (-0,6) i tres dècimes per sobre de l’indicador per a Catalunya (-0,8 %). El comportament dels preus en els diversos productes que conformen la cistella és molt similar al que hem descrit en el cas de Catalunya. En el grup de productes amb un major índex negatiu podem destacar el transport (-4,4 %), l’habitatge (-2,7 %) i l’oci i cultura (-2,1 %). En canvi, els productes amb signe positiu destaquem els aliments i begudes no alcohòliques (2,2 %), el vestit i calçat (1,0 %) i els productes relacionats amb l’ensenyament (0,8 %).

El comunicat sencer el trobeu en aquest enllaç