En relació amb el reconeixement com a accident de treball dels contagis per COVID soferts pel personal que presta servei als centres sanitaris i sociosanitaris

CCOO celebra la correcció parcial del Ministeri de Seguretat Social però li recorda que milers de professionals de serveis auxiliars continuen desprotegits


El Ministeri de Seguretat Social assumeix una de les reivindicacions fetes, entre d'altres, per CCOO estenent la cobertura de l'accident de treball fins a la finalització de les mesures sanitàries relacionades amb la pandèmia, però continua sense protegir els milers de professionals d'activitats auxiliars (neteja, seguretat, etc.) dels centres sanitaris i sociosanitaris i manté la seva negativa a reconèixer la situació de malaltia professional i a revisar d'ofici els processos anteriors al 26 de maig.

El Consell de Ministres d'ahir, a instància del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, va accedir a corregir parcialment una de les principals insuficiències que des de CCOO hem denunciat en relació amb el reconeixement com a accident de treball dels contagis per COVID soferts pel personal que presta servei als centres sanitaris i sociosanitaris i per als quals hem reclamat solucions immediates.

Aprofitant la publicació al BOE del RDL 27/2020, dedicat a les mesures de finançament extraordinari de les corporacions locals, el Consell de Ministres ha aprovat incloure una disposició addicional per la qual s'estén la cobertura del reconeixement com a accident de treball d’aquestes situacions fins que durin les mesures de caràcter sanitari relacionades amb la situació de pandèmia.

Precisament, una de les denúncies fetes des de CCOO és que la mesura original limitava la seva cobertura fins a la finalització del mes següent a aixecar-se l'estat d'alarma (1 d'agost), malgrat que aquesta referència està relacionada amb una situació de caràcter exclusivament administratiu i el risc sanitari i de contagi s'estén més enllà en el temps, com els fets estan demostrant.

La mesura aprovada ara garanteix la cobertura des del mateix dia 1 d'agost fins al moment en què les autoritats sanitàries donin per finalitzada la crisi sanitària.

Es tracta en tot cas d'una iniciativa que valorem com a imprescindible, però que encara és lluny de resoldre la totalitat de qüestions plantejades per CCOO i per a les quals insistim en l'exigència que el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social doni una resposta immediata.

No obstant això, el Ministeri de Seguretat Social continua sense resoldre els problemes més urgents que afecten el gruix dels professionals afectats.

Tot i que la norma reconeix encertadament la cobertura per als professionals d'atenció directa dels centres sanitaris i sociosanitaris, la resta de personal auxiliar es troba en una situació de clara inseguretat jurídica. CCOO ha reclamat que es garanteixi legalment el mateix grau de protecció social a totes les plantilles de serveis auxiliars d'aquests centres que es troben igualment exposades al risc de contagi: personal de neteja de les habitacions, auxiliars de menjador que lliuren i retiren el menjar, auxiliars de cuina que netegen les safates de menjador, personal d'administració i seguretat que han de col·laborar necessàriament en els treballs de recepció i ordenació física de pacients fins a la seva valoració i atenció mèdica, i altres activitats similars...

De la mateixa manera, CCOO recorda al Ministeri de Seguretat Social que aquestes situacions s'haurien de reconèixer com a malaltia professional i no com a accident de treball, ja que el Coronaviridae, la família a la qual pertany la COVID-19, es troba recollida en la llista reglamentària del RD 1299/2006, que estableix el quadre de malalties professionals. Aquest reconeixement suposa més garanties de protecció social, especialment en el cas de les possibles prestacions de viduïtat i orfandat que es poguessin derivar en el futur com a conseqüència de la malaltia.

Finalment, CCOO recorda que malgrat que la norma és clara a l'hora d'establir la cobertura d'aquestes prestacions quan s'han produït "durant qualsevol de les fases de l'epidèmia", però la Seguretat Social no està reconeixent-les en els casos en què es van produir abans de el 26 de maig (data de publicació de la primera norma) per aplicació d'un criteri de gestió restrictiu. Des de CCOO hem instat la Secretaria d'Estat de Seguretat Social que procedeixi a la revisió d'ofici de totes aquestes prestacions, de manera que es garanteixi amb això la plena seguretat jurídica de les situacions futures que se'n puguin derivar.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 6 d’agost de 2020
06/08/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.