CCOO denuncia discriminació en la contractació pública del Departament d'Educació


Foto El procediment d’adjudicació de places docents públiques durant el curs 2020-2021 va finalitzar el 29 de juliol, amb la publicació per part del Departament d’Educació de la llista definitiva d’assignacions. Aquest procés, assentat en els decrets d’autonomia de centres, de direccions i de provisió de llocs de treball, fa anys que està provocant uns efectes discriminatoris, que cada curs s'estan agreujant de manera alarmant.

La normativa permet a les direccions dels centres públics perfilar places, de manera que només hi poden accedir un nombre reduït de docents, confirmar o no el personal amb destinació provisional sense haver de justificar-ho i fer entrevistes amb presentació de currículums, com si el personal docent no hagués presentat i constés ja la seva experiència, titulació i formació al registre informàtic del departament. Aquesta normativa permet, en definitiva, seleccionar el personal docent independentment de la seva experiència, dels seus mèrits i de les seves capacitats. Pràcticament és el procediment d’una empresa privada que apliqui procediments de selecció opacs. Les direccions proposen i el departament contracta. Algunes persones docents veuen perillar el seu lloc de treball, molts no han aconseguit plaça tot i tenir molt de temps de serveis prestats, altres ni tan sols s’atreveixen a demanar canvi de centre, creant una falsa estabilitat de la plantilla.

Podríem debatre els avantatges que l’actual sistema té per l’estabilitat de la plantilla en un centre o per la millora de la qualitat educativa, però el que és evident és que no garanteix que la selecció respongui als criteris constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat, i, per tant, que no comporti decisions arbitràries, subjectives i, a vegades, discriminatòries per alguns col·lectius com les dones embarassades, els docents amb més edat, els que tenen persones a càrrec o problemes de salut. Aquestes situacions s’han agreujat amb la irrupció de la pandèmia i la declaració responsable que ha omplert el personal docent, que ha posat en el punt de mira aquests col·lectius, en ser considerats personal especialment vulnerable i, per tant, amb menys possibilitats de fer treball presencial. Algunes direccions no els han confirmat i el departament ha validat la seva decisió.

Des de CCOO ho estem denunciant a les meses de negociació, però sempre ens trobem amb la negativa del departament a modificar la normativa vigent, tot i que accepta l’existència de males praxis per part d’algunes direccions. Enguany, vam aconseguir que revisessin les denúncies de persones afectades que ens arribaven als sindicats, però la resposta per part de l’Administració ha estat molt decebedora. Els informes de la Inspecció, argumentats en base als decrets esmentats, avalen majoritàriament que la selecció realitzada és correcta, sense preveure que és discriminatori que a una docent, després d’anys essent confirmada en un centre, se li digui que no se la confirma perquè està embarassada o perquè està pendent d’una operació o perquè té certa edat.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 4 d’agost de 2020
04/08/2020

 

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.