CCOO de Catalunya denuncia un increment d’acomiadaments en frau de llei

Els serveis jurídics del sindicat han fet 1.371 serveis durant l’estat d’alarma

CCOO va posar en marxa una campanya per reclamar els acomiadaments que es poguessin produir durant l’estat d’alarma per coronavirus. Des de CCOO enteníem que aquests acomiadaments era nuls i en frau de llei.

Els RDL 8-2020 i RDL 9-2020 han establert diferents qüestions que tenen a veure amb el manteniment de l’ocupació durant l’estat d’alarma en sintonia amb el plantejat per CCOO, impedint a les empreses l’acomiadament per causes objectives en aquest context.

La campanya permetia reclamar de manera gratuïta als afiliats i afiliades a CCOO o amb forts descomptes si no ho eren. L’oferta permetia també la reclamació per altres incompliments del dret del treball.

En acabar aquesta campanya i durant els 3 mesos de la seva durada, el Gabinet Tècnic Jurídic de CCOO de Catalunya ha presentat davant els diferents Jutjats Socials de Catalunya un total de 1.176 demandes amb afectació a 1.371 treballadors i treballadores. Un 57% (780) eren persones afiliades anteriorment i de la resta, el 29% (399 persones) s’han afiliat. Però destaquem que un 43% (589 persones treballadores que no eren afiliades inicialment) han confiat en la defensa jurídica per part de CCOO, en un moment d’especial dificultat i en la majoria dels casos amb una atenció per via telemàtica que hem desenvolupat durant l’estat d’alarma.

D’aquests, el 58,5% (687 expedients) corresponen a reclamacions per acomiadament, molt per sobre de la mitjana del 2019, que va ser del 35%. Van seguides de les reclamacions de quantitat, que suposen un 21% del total (247 expedients). En tercer lloc, s’han realitzat 84 demandes per sancions als treballadors i treballadores, que suposen el 7,1% del total.

Per sectors d’activitat, la major part de les demandes corresponen al sector serveis, seguit d’indústria i la construcció.

Per altra banda, a CCOO també li preocupa el col·lapse de l’SMAC (Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació) i del jutjats, que provoquen indefensió per part de les persones treballadores, quan els terminis de mitjana per un acomiadament superaven un any abans de la pandèmia i es poden incrementar en la situació actual. Per això, reclamem més inversió per part dels governs a les administracions de justícia.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 10 de juliol de 2020